Skip to content
Menu

‘Conservative’lerin Washington’daki yıllık buluşması önseçimi etkiler mi?

Rick Santorum, Cuma günü yaptığı konuşma için kürsüye aile üyeleriyle beraber geldi.

AMERİKA BÜLTENİ (10 Şubat 2012)

ABD’nin önde gelen ‘conservative’ lider ve temsilcileri ile Cumhuriyetçi Partilileri bir araya getiren yıllık geleneksel ‘’Conservative Political Action Conference (CPAC)’’ başladı. ”Amerikan sağının ‘Woodstock’ı’’ ya da ‘conservating dating fair’ gibi nitelemeler yapılan toplantıya 10 bini aşkın aktivist, dernek temsilcisi ve politikacı katılıyor. Başkanlık seçimi yılı toplantısında, Cumhuriyetçi Parti başkan adaylarının toplantıda yapacağı konuşmalar ile toplantı sonunda yapılacak aday yoklamasının (straw poll), önseçimlerin gidişatına etki edebileceği belirtiliyor.

***

Conservatism nedir? Conservative’ler kimdir?

***

Romney, ‘conservative’ taban ile buzları eritebilecek mi?

Şüphesiz bu yılki toplantıda en çok merak edilen Cumhuriyetçi Partinin doğal başkan adayı Mitt Romney’nin, kendisine büyük direnç gösteren ‘conservative’ taban ile arasındaki buzları yumuşatıp yumuşatamayacağı. 4 yıl önceki CPAC’ta Romney adaylıktan çekildiğini açıklamış ve tüm partiyi John McCain’n arkasında birlik olmaya çağırmıştı. Mitt Romney’nin konuşması bir yandan tutucu kesimi, özellikle hassas oldukları sosyal konularda onlarla aynı düşündüğü konusunda ikna etmeye çalışırken, diğer yandan Obama ile karşılaştığında bağımsız seçmenleri ürkütmeyecek bir tonda olması gerekiyor. Romney’nin bu ikisini aynı anda başarabileceğine çok kişi inanıyor.

Santorum, anti-Romney eğilimin tek adayı olacak mı?

CPAC toplantısında en fazla merak edilen ikinci husus ise, Rick Santorum’un göreceği tepkinin boyutu. Muhafazakar taban, çok sevdikleri Santorum’un seçimleri kazanabilecek güce sahip olduğuna pek inanmıyordu. Ancak Salı günü Santorum’un kazandığı büyük başarı bu konudaki olumsuz yaklaşımı törpülemeye başladı. Santorum, CPAC toplantısından arkasında çok daha büyük bir destek koalisyonu oluşturarak çıkabilir. Bu da seçimin gidişatını doğrudan etkiler.

Santorum’un CPAC’taki momentumunu kırabilecek tek isim ise Newt Gingrich. Bazı analistlere göre CPAC Gingrich’in önseçim yarışına bir kez daha güçlü şekilde dönebileceği bir platform olabilir.

Aday yoklamalarının şampiyonu Ron Paul katılmıyor

Öte yandan bu yılki CPAC ile ilgili en dikkat çekici yönlerden biri de son iki yılın CPAC’larındaki aday yoklamalarında birinci gelen Ron Paul’un bu yıl konferansa hiç katılmayacak olması. Paul, Washington DC yerine Maine eyaletinde seçim kampanyası çalışmalarına katılacak. 2007, 2008 ve 2009’da aday yoklamalarını kazanan Mitt Romney’nin ise, bu yıl ‘aday yoklamasının sonuçlarının çok da önemli olmadığı’ yönünde konuşması dikkat çekiyor. Ancak analistler, burdan çıkacak sonucun, parti tabanındaki ateşi gösteren bir termometre olabileceğini vurguluyor. Santorum kazanırsa, Romney’nin bir türlü desteğini kazanamadığı parti tabanını arkasında birleştirdiği görüntüsüyle pozisyonunu çok daha güçelendirebilir.

Sarah Palin ne yapacak?  

CPAC toplantılarının yıldız ismi Alaska eski valisi Sarah Palin, konferansın son konuşmacısı olarak Cumartesi öğleden sonra kürsüye çıkacak. Son haftalarda Gingrich ile paralel çıkışlar yapan Palin henüz resmen bir adayı desteklemiş değil. Bazı gözlemciler Palin’in, desteğini bu platformda açıklayarak önseçim yarışına etkili bir müdahalede bulunabileceğini iddia ediyor. Bu ihtimale sıcak bakanlara göre Palin’in destekleyeceği aday da Gingrich. Böyle bir durum, Gingrich’e yeni bir rüzgar kazandırabilir.

CPAC nedir?

Conservative Political Action Conference (Muhafazakar Politika Eylem Konferansı), 1973 yılından beri her yıl Washington DC’de yaklaşık 10 bin muhafazakar aktivist, politikacı ve dernek temsilcisini bir araya getiren yıllık konferans. 100’den fazla önde gelen muhafazkar organizasyon ve derneğin desteklediği toplantı American Conservative Union Foundation tarafından organize ediliyor. Ronald Reagan başkan olmadan önce tam 12 kez CPAC toplantılarına konuşmacı olarak katıldı. Politik görüşe bakmaksızın herkesin kişisel haklarını savunan Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ve eşcinsel Cumhuriyetçilerin kurduğu GOProud adlı derneklerin de konferansa katılması son yıllarda büyük tartışmalara neden oluyor.

Her toplantı sonunda bir aday yoklaması (straw poll) gerçekleşiyor. Aday yoklaması, toplantıya katılan 10 bin kişinin katıldığı bir tür anket. Bununla parti içinde muhtemel adaylara bakış konusunda önemli bir fikir elde ediliyor. Bugüne kadar aday yoklamasını kazanan bazı isimler şöyle:

 

Yıl Yoklamayı kazanan
1976 Ronald Reagan
1980 Ronald Reagan
1984 Ronald Reagan
1986 Jack Kemp
1987 Jack Kemp
1993 Jack Kemp
1995 Phil Gramm
1998 Steve Forbes
1999 Gary Bauer
2000 George W. Bush
2005 Rudy Giuliani
2006 George Allen
2007 Mitt Romney
2008 Mitt Romney
2009 Mitt Romney
2010 Ron Paul
2011 Ron Paul