Skip to content
Menu

Türk babaannenin ‘falafel’i Amerikan fast-food zinciri Subway’in menüsünde

AMERİKA BÜLTENİ (13 Şubat 2012)

Herşey Chicago’da yaşayan Khaled Zaibak’ın bundan birkaç yıl önce üst üste gördüğü ‘falafel’ rüyalarıyla başladı. ‘’Güçlü inancı olan bir insan olarak bunun Allah’tan bir mesaj olduğuna yordum’’ diyen Zaibak, kızartılmış nohut ezmesi köftesi olan falafeli dünyaya yayma misyonuna böyle başladı.

Chicago merkezli dünyanın en büyük falafel toptancılarından biri olan Zaibak’ı kuran Khaled Zaibak, Türk kökenli babaannesinin tarifine uyarak hazırladığı falafeller ile kısa sürede büyük başarı yakaladı. Bir araştırma geliştirme birimi de kuran Zaibak sonunda falafel’i, ABD’deki 25 bine yakın şubesiyle ülkenin en büyük fast-food zincirlerinden biri olan Subway’in menüsüne sokmayı başardı. Subway CEO’su Fred DeLuca, Zaibak’ın Türk babaannesinin falafelini çok lezzetli buldu ve deneme satışı yapmaya karar verdi. 2010 yılında Chicago çevresindeki bazı Subway’ler pilot olarak seçildi ve falafel sandviç satılmaya başlandı. 1,5 yıl sonra bu uygulama bütün Illinois ve kuzeybatı Indiana’ya yayılmış durumda.

ABD’de ‘falafel’ büfeleri hızla yaygınlaşıyor.

Ortadoğunun en meşhur yemeklerinden biri olan falafelin bu kadar yaygın bir fast food zincirinin menüsüne girmesi de, ana akım Amerikan mutfağının bir parçası olmaya başlayacağının habercisi olarak görülüyor. Subway’in uygulamayı Amerika geneline yaymasıyla falafelin Amerikanlaşması süreci de bir anlamdan tamamlanacak. Böylece Ortadoğu mutfağı, Amerikan sofralarına, halen ülke çapında nerdeyse her retsorana giren ‘humus’tan sonra ikinci büyük entegrasyonu yaşayacak.

Subway’in kararı yemek medyasında tartışma yarattı

Subway’in cesur kararına karşı sert tepkiler de olmuyor değil. Chicago Tribune gazetesinin yemek eleştirmeni Steve Johnson, falafel sandviç satmaya başlayan Subway’i kulvarında kalmakta başarısız olmakla eleştirdi. Ancak, sonuçta sandviçi yiyen yemek eleştirmeni değil, müşteriler… Chicagolular aynı kanaatte olmadıklarını gösterdi. En büyük destek ise vejateryenlerden geliyor. This Dish Is Vegetarian yazarı Eric Fortney, ”Her ne zaman büyük restoran zincirleri, sebze temelli ürün piyasaya sürdüklerinde bu sadece marul ve ekmekten ibaret değilse bizim için büyük haberdir bu” diyerek sevincini dile getiriyor. Subway’in falafel sandvicini çok beğenenlerden biri de DJ Meltdown.

Subway sözcüsü, falafelin ulusal menülerine girip girmeyeceğinin henüz kesinleşmediğini söylüyor. Ancak Zaibak çoktan, New York, Boston, California gibi çok daha büyük pazarlara gözünü dikmiş durumda.