Skip to content
Menu

King Kong çılgına dönecek! Empire State Building’ten bir parça da sizin olabilir!

AMERİKA BULTENİ (15 Şubat 2012)

Çok yakında King Kong gibi Empire State Building binasından bir parça da siz koparabilirsiniz. ABD’nin ve dünyanın en ünlü yapılarından biri olan abidevi New York gökdeleni Empire State Building’in sahibi Malkin ailesi, hisselerini halka satmaya hazırlanıyor.

New York’un önde gelen mülk sahiplerinden olan Malkin ailesi, ESB’in halka arz edilmesinden elde edeceği gelirle, New York ve Connecticut’ta 12 büyük ofis gökdeleni ve işhanının sahibi olan holdinglerinin yükünü hafifletmeyi umuyor. Ailenin hisse satışından beklediği bedel ise 1 milyar dolar. Birçok ünlü filme mekan ya da dekor olmanın dışında Manhattan’ın dünyaca ünlü siluetinin de her zaman en dikkat çekici parçası olan binayı Malkin ailesi 2002 yılında Donald Trump’tan 57,5 milyon dolara satın almıştı. Aile, binayı daha enerji tasarrufuna sahip ve çevre dostu bir bina yapmak için o günden beri 550 milyon dolarlık yatırım yaptı. 2013 yılı sonuna kadar da 175 – 215 milyon dolar arası bir masraf daha öngörülüyor.

Malkin ailesinin gökdelendeki turist trafiğinden ve kiralardan 2011’in ilk 9 ayında kazandığı para ise 156.7 milyon dolar. Binayı günde 10 bin ile 20 bin arasında turist ziyaret ediyor. Ancak binadaki ofislerin yüzde 10’u halen boş. New Yorklular bu nedenle sık sık ‘Empty State Building’ esprisi yapıyor.

1931 yılında inşaatı tamamlanan 102 katlı gökdelene, 1933 yılında ünlü filmde tırmanan King Kong’un görüntüsü bina ile özdeşleşti.