Skip to content
Menu

Rüşvetle eğitim modeli! Okula gelen öğrenciye harçlık

AMERİKA BÜLTENİ (21 Şubat 2012)

Ohio eyaletinin Cincinnati şehrindeki bir okul, öğrencilerin okula devamlılığını sağlamak için yeni bir yol deniyor: rüşvet! ‘Charter’ modeliyle eğitim veren Dohn Community Lisesi, hafta boyunca derse devam eden son sınıflara haftalık 25 dolar, alt sınıflara ise 10 dolar harçlık veriyor. Ödemeler, Visa hediye kartı üzerinden yapılıyor. Hediye kartı almaya hak kazanan her öğrenci için de tasarruf hesabına 5 dolar yatırılıyor.

Şehrin fakir bölgelerine hitap eden okul, rüşvetle eğitimin okula devamlılığı artıracağını umuyor. Okul müdürü Kenneth Furrier, ana amaçlarının mümkün olduğunca çok öğrencinin lise mezunu olmasını sağlamak olduğunu belirtiyor. ‘Charter’ okullar, öğrenci başına devletten fon alıyor. Ancak okul yönetimi, devamlılık teşvik priminin parasl kaynağının bu fon olmayacağını garanti ediyor. Okul, bunun için iki hayırseverin bağışladığı 40 bin doları kullanıyor. Yeni bağış için de kampanya yapılıyor.

Furrier, ‘’Öğrencilerimize, okulu bir işyeri gibi düşünmelerini istediğimizde, ücretlerinin ödenmediğinden yakınıyorlardı. Şimdi ödeniyor’’ diye konuşuyor. Okula devamlılığıa rüşvet uygulaması 1990’lı yıllarda New York, Illinois, Pennsylvania ve Texas eyaletlerinde de bazı okullarca denenmiş ve başarılı sonuçlar alınmıştı. Dohn Community Lisesinin öğrenci devamlılık oranı da programın başlamasının üzerinden daha bir hafta geçmesine rğamen şimdiden yüzde 15 arttı.