Skip to content
Menu

Cumhuriyetçilerin adayını Amerika değil ‘ihtiyar beyaz adam’ seçiyor

Cumhuriyetçi Partide sonu gelemz açıkoturumlardan birine katılan bir grup partili

AMERİKA BÜLTENİ (22 Şubat 2012)

Cumhuriyetçi Parti, Kasım ayında Obama’nın rakibi olacak adayını seçmek için büyük bir mücadeleye sahne oluyor. Kamuoyu genel olarak seçilmek için mücadele eden aday adaylarına yoğunlaşmışken, New York Times’tan Timothy Egan, Cumhuriyetçi Parti açısından çok daha sorunlu bir aktöre, Cumhuriyetçi Parti önseçim seçmenlerine dikkat çekti. Cumhuriyetçi adayı, Amerikan nüfus tablosunun artık dar bir parçasını sembolize eden ‘ihtiyar beyaz adam’ seçiyor. Iowa ve South Carolina gibi Cumhuriyetçi Partide en kritik iki eyaletin önseçiminde oy kullananların nerdeyse tamamı beyazdı.

ABD nüfusu 1900 yılında 76 milyon iken bugün 312 milyona ulaştı. 1900 yılında, ABD nüfusunun yüzde 88’ini beyazlar oluştururken, seçmenlerin tamamına yakınını protestan beyaz erkekler oluşturuyordu. ABD bugün, Hispaniklerin, siyahların, Protestan olmayanların ciddi oy oranlarına ulaştığı çok daha çoğulcu ve kozmopolit bir toplum. 2012 itibarı ile beyazların oranı yüzde 63’e gerilemiş durumda.

Cumhuriyetçi Parti seçmen tablosu 1890’a ait

Tarihin en tuhaf önseçim mücadelelerinden birine sahne olan Cumhuriyetçi Partinin önseçimlerinde oy kullanmaya gelenlerin nerdeyse tamamının, ihtiyar beyaz ve Hristiyan adamlar olduğuna dikkat çeken Egan, ‘’Bu seçmen tablosu 2012 Amerika’sından çok 1890 Amerika’sını yansıtıyor’’ diyor.

Cumhuriyetçi Partide bugüne kadar 9 eyalette önseçim yapıldı. Bu 9 eyaletin kayıtlı toplam seçmen sayısı 28 milyonu geçiyor. Cumhuriyetçi Partinin 9 önseçimine katılan seçmen sayısı ise bu toplam tablonun çok uzağında yaklaşık 3 milyon oldu. Yani bu 9 eyaletin oy verme ehliyetine sahip seçmenlerinin yüzde 90’ı Cumhuriyetçi Partideki yarışta rey belirtmedi.

Iowa ve South Carolina’da siyahların, Florida ve Nevada’da Hispanik’in adı yok

Iowa nüfusunun yüzde 89’unu beyazlar oluştururken, Iowa ‘caucus’una katılan seçmenlerin yüzde 99’unu beyazlar oluşturdu. South Carolina’da ise beyazlar, eyalet nüfusunun yüzde 66’sını oluşturuken Cumhuriyetçi önseçimin seçmenlerinin yüzde 98’ini beyazlar oluşturdu. Eyaletin yüzde 35’ini oluşturan siyahlar nerdeyse bu yarışa hiç katılmadı. Üstelik katılan beyaz seçmenin yüzde 72’si ise 45 yaş ve üzeri seçmenlerdi.

Nevada’da da benzeri bir temsil sorunu yaşandı. Latinolar (Güney Amerika kökenliler) eyalet nüfusunun yüzde 26’sını oluştururken, Cumhuriyetçi Parti önseçimine katılan Latino oranı sadece yüzde 5’ti. Florida’da ise eyalet nüfusunun yüzde 23’ünü Latinolar oluştururken Cumhuriyetçi önseçimde bu oran sadece yüzde 14’tü. Florida’da Cumhuriyetçi Parti önseçiminde oy kullanan seçmenlerin yüzde 78’i 45 yaş ve üzeriydi.

Şubat ayı başında PPP tarafından yapılan kamuoyu araştırmasına göre, ülke genelinde Cumhuriyetçilerin yüzde 47’si yarıştaki 4 adaydan birinin adaylığından tatmin olurken, Obama’nın adayları olması nedeniyle mutlu ve tatmin olan Demokratların oranı ise yüzde 73.

Stewart’ın şakası gerçek oldu

Geçtiğimiz haftalarda, Cumhuriyetçi Partide 9 aydır her ay bir başka adayın ilk sıraya yükselmesinin tuhaflığına dikkat çeken komedyen Jon Stewart, ‘’Belki de sorun adaylarda değil, sorun sizde ey Cumhuriyetçi seçmen’’ diye şaka yapmıştı. Ortaya çıkan tablo, komedyen Stewart’ı doğrularken, Cumhuriyetçi Partinin seçmen sorununun, aday sorunundan bile büyük olduğunu gözler önüne seriyor.