Skip to content
Menu

Illinois eyaletini Mitt Romney kazandı

AMERİKA BÜLTENİ (21 Mart 2012)

Eğer ABD’nin diğer eyaletleri Illinois gibi olsaydı, Cumhuriyetçi Partinin lider adayı daha az stresli günler yaşardı. Mitt Romney, Illinois önseçiminde oldukça rahat bir zafer kazandı. Aslında anketler, Illinois’de Romney’nin kazanacağını gösteriyordu ancak en yakın rakibi Rick Santorum’a 12 puan fark atması yine de Romney’i adaylık yarışında oldukça rahatlattı. Romney, eyaletin 54 delege oyundan 41’ini kazandı.

 

Aday…………………..…Illinois yüzde…………….toplam delege

Mitt Romney…………….46.7……………….………….562

Rick Santorum…………..35…………………………….249

Newt Gingrich……………9.3……………………………137

Ron Paul…………………….8………………………………69

Ancak Romney’nin eyaletin odak noktası Chicago ve çevresinde başarılı olup, daha tutucu güney kesiminde (down state) başarısız olması da, muhafazakar Cumhuriyetçi Partinin hala Romney’e karşı çekincelerinin canlı olduğunun göstergesi. Ancak Romney’nin kampanyası, beyaz Evanjeliklerin yüzde 39’unun oyunun Romney’e gitmesinin de kendileri açısından ümit verici bir gelişme olduğu yorumunu yapıyor.

Rakipleri bırakmıyor

Mitt Romney’nin zaferinin açıklanmasından sonra diğer 3 rakibinin ne tutum alacağı merak konusuydu. Ancak ne en önemli rakibi Rick Santorum, ne Newt Gingrich ne de Ron Paul çekilme yönünde en ufak bir işaret vermediler. Santorum’un isim vermeden Gingrich’e çekilme imasında bulunması ve tüm muhafazakarları arkasında saf tutmaya çağırması dikkat çekti.

Ancak Santorum’un, adaylığı kazanmak için gerekli 1144 delege oyuna nasıl ulaşabilecekleri ise bilinmiyor. Dahası, önümüzdeki 9 önseçim de, Romney’nin başarılı olabileceği oy kesimlerinde yapılacak. Washington, 3 Nisan’da Washington D.C., Maryland ve Wisconsin, ardından 24 Nisan’da da  Connecticut, Delaware, New York, Pennsylvania ve Rhode Island önseçimleri var. Rick Santorum’un başarılı olabileceği öngörülen tek eyalet, Amerikan Kongresinde senatörlüğünü yaptığı Pennsylvania.