Skip to content
Menu

James Cameron, tek başına dünyanın en derin noktasına daldı

AMERİKA BÜLTENİ (26 Mart 2012)

Titanic ve Avatar filmlerinin ünlü yönetmeni James Cameron, özel bir denizaltı ile tek başına dünyanın en derin noktasına daldı. Bu dalış, Cameron’u dünyanın en derin çukuru olan Marianas Trench’in yaklaşık 7 millik dibine tek başına yolculuk eden ilk insan yaptı.

Cameron Pasifik Okyanusunun dibine bu tarihi yolculuğunu Guam saatiyle Pazartesi günü sabah 08:00’de gerçekleştirdi. Cameron 35,756 feet (10 bin 668 metre) derinliğe kadar ulaştı. Su yüzeyine geri yolculuğuna başlamadan önce ise bu deirnlikte 3 saat geçirdi. Cameron, yolculuğuna başlamadan önce kuyunun dibinde 6 saat geçirmeyi planlıyordu. Ünlü yönetmen kuyunun dibinde, deniz biyolojisi, astrobiyoloji, mikrobiyoloji, deniz jeolojisi ve jeofizik araştırmaları için örnekler de topladı. Cameron, Guam’ın 200 mil güney batısındaki Marianas Trench’in dibinde film çekimi de gerçekleştirdi.

Cameron’un 73’ncü dalışı

Ünlü yönetmen, çocukluğundan beri okyanus bilimine olan tutkusuyla biliniyor. Bugüne kadar özel denizaltılarla 72 adet derinlik dalışı gerçekleştirdi. Bunlardan 33’ü sonradan filmiyle ödül ve seyirci rekorları kıracağı Titanic’in enkazınaydı

Cameron’un dibe yolculuğu 2 saat 36 dakika sürdü. Deepsea Challenger adlı özel denizaltı, helikopter yardımıyla daha kısa sürede yüzeye çekildi. 57 yaşındaki ünlü yönetmen için, su yüzeyinde özel bir sağlık ekibi hazır bekledi.

Everest’in yüksekliğinden 1,5 km daha derin

Dünyanın en derin kuyusunun genişliği ABD’deki Büyük Kanyon’un 120 katı. Derinliği ise Everest’in yükseliğinden yaklaşık 1,5 kilometre daha fazla. National Geography Topluluğu’nun yardımcı olduğu geziyle, bu derinlik ilk defa çıplak insan gözünce gözlemlendi. Daha 1960’lı yıllarda İsveçli mühendis Jacques Piccard ve Amerikalı denizci Don Walsh sadece bu derinliğe inmiş ancak, 20 dakika kalabildikleri zeminde teknk sorun nedeniyle gözlem yapamamışlardı.

Bu derinliğe inmenin en büyük riski aşırı su basıncı. 11 bin metre deirinlikteki basınç, ayak parmağının üzerinde 3 büyük jip’in durmasına eşit.