Skip to content
Menu

Türk şampuan firmasının Hitlerli reklamı dünya medyasının gündeminde

AMERİKA BÜLTENİ (26 Mart 2012)

Bir Türk şampuan firmasının, ‘Hair Hitler’ reklamı uluslararası kamuoyunda tepkilere neden olurken dünya medyasında da büyük yankı buluyor.

Reklamda (videosu aşağıda) Hitler, bir konuşması üzerine yapılan Türkçe dublajda, “kadın elbisesi giymiyorsan, kadın şampuanı da kullanma” diyerek söze başlıyor, “erkeksen Biomen kullanırsın” diyerek bitiriyor. Hitler’in ve Nazi düşüncesinin ‘erkeklik’ olarak sunuluyor görüntüsünün yanı sıra, kadınlar da aşağılanıyor.

Reklam ile ilgili bir açıklama yayınlayan New York merkezli Yahudi organizasyonu İftira ve Karalama ile Mücadele derneğinin (ADL) başkanı Abraham H. Foxman yayınladığı mesajda, milyonlarca kişiyi öldürmüş, antisemitik bir diktatörün tanıtım amaçlı kullanılmasının, ‘’iğrenç ve acınası bir pazarlama taktiği’’ olduğunu söyledi. Türk Yahudi toplumu adına yapılan yazılı açıklamada da, ‘’Son günlerde ekrana gelen Biomen Erkek Şampuanından Hitler’in kullanılmasını esef ve üzüntü ile izlemekteyiz’’ denildi.

İngiliz Mirror gazetesi, ‘’Hair Hitler fırtınası’’ başlığıyla verdiği haberde, reklamın, ‘derinden rencide edici’ bulunduğuna dikkat çekiliyor. Mirror, reklamın tepkilere rağmen Türk devlet televizyonu TRT’de yayınlanmaya devam ettiğine vurgu yapıyor.

Dünyanın en popüler haber protallarından biri olan Huffington Post ise, ‘’Hitlerli şampuan reklamı muhtemelen tonlarca insanı rencide edecek’’ başlığıyla verdiği haberde, ‘’Adolf Hitler, iyi görünümlü biri olmadığı için, Nazi dikatörünü şampuan reklamında kullanmak için de her hangi bir sebep düşünemeyiz. Ancak maalesef  Türk şampuan firması Biomen, bu görüşün aksi düşüncede’’ denildi. Huffington Post, reklamın YouTube videosunda ‘beğenmedim’ oylarının ‘beğen’ oylarından çok daha fazla olduğuna da işaret ediyor. Huffington Post haberinin altındaki okuyucu yorumları ise ilk birkaç saatte 6 sayfayı geçti.

İngiliz The Sun gazetesi ise, reklamın bütün dünyadaki Yahudi organizasyonlarından büyük bir tepki dalgasına neden olduğunu belirtiyor.

New York Daily News gazetesi ise, ‘’Türk şampuan reklamında Adolph Hitler yer alıyor’’ başlıklı haberinde, Reklamı veren şirketin henüz dünya çapında oluşan tepki dalgasını dikkate almadığı vurgulanıyor.

Dünya magazin basınının en önde gelen temsilcilerinden biri olan Hollywood Reporter da, ‘’Türk şampuan firmasının Hitlerli reklamı büyük tepkiye neden oluyor’’ başlığıyla verdiği haberinde, ‘’Ürünün reklamında Hitler kullanmak zeki bir yol değil. Biomen bunu biraz sıkıntılı bir şekilde öğreniyor. 14 milyon nüfuslu İstanbul’da 20 bin Yahudi yaşıyor. Yahudi liderler Türkiye’de artan antisemitizmden endişeli’’ denildi.

CBS News ise, ‘’Şampuan satmak için Hitler’i kullanan reklam’’ başlıklı haberinde, Yahudi toplum lideri Silvyo Ovadya’nın konuştuğu Biomen’in üreticisi Biota’nın kendilerine reklamı, komik olduğunu düşündükleri için kaldırmayı düşünmediklerini söylediklerini aktarıyor.

Alman Spiegel dergisi ise, ‘’Türk televizyon reklamı şampuan satmak için Hitler’i kullanıyor’’ başlığıyla verdiği haberde, reklamın uluslararası boyutta tepki dalgasına neden olduğu vurgulanırken, ‘’Ancak reklam, firmalar arasında Hitler ve Nazi dönemine komik göndermeler yaparak ürün tanıtma trendinin yükseldiği bir döneme denk geliyor’’ denildi.