Skip to content
Menu

ABD Kongresinin kadın üyesinden kürsüde şok itiraf: ”Tecavüze uğradım”

AMERİKA BÜLTENİ (28 Mart 2012)

ABD Kongresi gündemindeki kısaca VAWA olarak bilinen ‘Kadına Karşı Şiddet Yasası’nın Temsilciler Meclisindeki görüşmeleri sırasında kürsüye gelen Demokrat parti Wisconsin milletvekili Gwen Moore, kendisinin de tecavüz kurbanı olduğunu açıkladı. ‘’Kadına karşı şiddet, elmalı turta kadar Amerikandır’’ diye konuşan Moore, ‘’Bunu sadece bir yasama üyesi olarak değil, kendi kişisel tecrübelerimle de biliyorum. Hane içi taciz hayatım boyunca yaşadığım birşey oldu. Çocukken defalarca tacize uğamaktan yetişkin olarak tecavüze uğramaya kadar.’’ dedi.  Daha sonra yaşadığı deneyimlerin bazısını anlatan Moore, VAWA’ya karşı Senato adalet komisyonunda tamamı erkek Cumhuriyetçi senatörlerin ‘hayır’ oyu vermesini eleştirdi.

İlk defa 1994 yılında yasalaşan Kadına Karşı Şiddet Yasası (Violence Against Women Act) daha sonra iki kez daha güncellenerek süresi uzatıldı. Yasa, mahalli organizasyonlara, aile içi şiddetle mücadele için fon sağlıyor. Ayrıca yerel ve federal kurumlara, aile içi şiddet mağdurlarına barınak ve hukuksal yardım sağlamaları için kaynak aktarıyor.

Ancak Kongre’deki Cumhuriyetçi üyeler, ABD’deki aile içi şiddet mağduru kaçak göçmenlere geçici vize imkanı verdiği ve şiddete karşı korunma imkanları ‘gay çiftleri’ de kapsadığı için yasanın bir kez daha uzatılmasına karşı çıkıyor.