Skip to content
Menu

Dünya zenginlerinin gözdesi New York ve Londra

AMERİKA BÜLTENİ (29 Mart 2012)

Londra ve New York, dünya zengnlerinin en gözde iki şehri ve büyük olasılıkla bu statüleri gelecek 10 yılda da devam edecek. Knight Frank ve Citi Private Bank’in yeni yayınlanan 2012 refah raporuna göre Hong Kong ve Singapur’un gbi bazı şehirlerin yükselişine rağmen, kürenin süper zenginleri hala gelişmiş şehirleri tercih ediyor.

Citi bünyesinde, küredeki 46 ülkeden önemli 4000 müşterisi olan 1000 banker arasında yapılan araştırmada şehirlerin yaşam için çekiciliğinden, ziyaret ve yatırım imkanlarına kadar birçok kriter gözönünde bulunduruldu.

Londra ve New York dünya zenginlerinin gözdesi olurken, Hong Kong, Paris ve Singapur ise, kişisel güvenlik, sosyal istikrar, eğitim olanakları, ve ekonomik özgürlük kriterlerinde ilk 5’teki diğer 3 şehir oldu. Citi Private Bank’ın yöneticisi David Poole, New York ve Londra’nın konumlarını kaybetmelerinin kısa sürede mümkün görünmediğini ifade ederek, ‘’Bu şehirlerin ekonomik güvenliği, ortak dili, ekonomik açıklığı ve yaşam tarzları çok önemli’’ dedi.

Şehir ahalisinin refahının yüksekliği kategorisinde ise Pekin, Şanghay gibi şehirler, Londra, Singapur ve Hong Kong’un ardından ilk beşte yer aldı.

Ancak, zenginlerin yaşamak istediği şehirler sözkonusu olduğunda Batı şehirleri listeye giriyor. New York ve Londra geçen yıl da zenginlerin en çok yaşamak istedikleri şehirler olmuştu. Mumbai, Şanghay ve Sao Paolo ise listedeki hızlı yükselişleriyle dikkat çekiyor.

Dünyada 63 bin ‘yüzmilyoner’ var

Araştırmaya göre dünyada yıllık harcanabilir serveti 100 milyon dolardan fazla olan 63 bin kişi yaşıyor. Bu kişilerin toplam serveti 39,9 trilyon dolar. Yüzmilyonerlerin (centa-millionaires) sayısı 2006 yılından beri yüzde 29 oranında artarken, sayının gelecek 5 yılda da yüzde 37 oranında arttı.

Dünyanın kaymak tabakasının en gözde yatırım aracı ise emlak. Küresel zenginler varlıklarının yüzde 23’ünü emlağa yatırıyor.

Politik kudretin şehirleri: New York, Londra, Washington DC

Araştırma, ayrıca küresel zenginlere şehirleri, yaşam kalitesi, politik güç ve ekonomik aktivite açılarından da değerlendirmelerini istedi.

Yaşam kalitesi açısından Londra, Singapur ve New York ilk üçü oluştururken, politik güç açısından, Washington DC, Londra ve New York’un ardından üçüncü oldu.

Ekonomik aktivite açısından ise Londra, New York ,Hong Kong , Şanghay ve Singapur dünyanın en önde gelen şehirleri oldu.