Skip to content
Menu

Playstation 4: İşte Sony’nin yeni oyun konsolu ‘Orbis’ hakkında ilk sızan bilgiler

AMERİKA BÜLTENİ (2 Nisan 2012)

Japon elektronik devi Sony, popüler oyun konsulu Playstation’un dörndüncü kuşağını yıl sonunda piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Playstation 3’ün piyasaya sürüldüğü 2006 yılı Kasım ayından 6 yıl sonra gelecek yeni oyun konsulu ile ilgili resmi açıklamaların birkaç ay sonra yapılması bekleniyor. Ancak ‘içeriden’ sızan bilgilerle, Sony’nin yeni oyun platformu hakkında bazı iddialar da şimdiden medyaya yansımaya başladı. İşte Playstation 4 hakkındaki bazı fısıltılar:

‘Playstation 4’ değil, ‘Orbis’ adıyla satışa sunulacak

Bundan sonraki Playstation’un seri numarasıyla değil, ‘Orbis’ adıyla anılacağı belirtiliyor. Bu ismin tek başına oldukça anlam yüklü olduğunu yazan Kotaku yazarı Luke Plunkett, ‘’Orbis, Latince daire, döngü, yörünge demek. Bu akla yatkın. Çünkü, Sony’nin oyun sisteminin adı ‘Vita’. İkisi bir araya geldiğinde Latince meşhur deyim ‘orbis vita’ yani ‘Hayat döngüsü’ anlamına geliyor.

Görsellik aklınızı alacak

Orbis’in 3D yani üç boyutlu görüntüyü destekleyebilir özellikte ve 4096 x 2160 maksimumum çözünürlülükte olacağı belirtiliyor. Bu görüntü kalitesi mevcut HD televizyonların bile çok ötesinde. Nitekim TIME dergisinden Matt Peckham da, ‘’Bugün bu görüntü kalitesinde bir televizyon ya da bilgisayar bilmiyorum. Ama Sony yapmayı planlıyor.’’ diye yazıyor. Sony’nin bu kaliteye uygun süper çözünürlülüğe saip 3 boyutlu televizyonları da oyunu piyasaya sürdüğünde piyasaya sürerek çifte vuruş yapmayı planlandığını yazıyor Peckham.

Eski oyunları desteklemeyecek

Plunkett, okuyucularına PS 3’ün çıktığında PS 2 oyunlarını desteklememesinin neden olduğu şaşkınlığı hatırlatıyor. Orbis, hiçbir şekile PS 3 oyunlarını desteklemeyecek. PS 3 tutkunları eski cihazla devam etmek zorunda.

Orbis, ikinci el oyun piyasasını öldürebilir

Orbis oyunları, ya internetten indirilebilecek ya da Blu-Ray formatında satılacak. Ve Plunkett’in verdiği bilgiye göre her oyun tek bir kullanıcıya tek hesapla kilitlenecek. Arkadaşınız size ödünç verse bile oyunun tamamına hiçbir şekilde ulaşamayacaksınız. Christian Science Monitor bunun özellikle GameStop gibi oyun zincirlerini oldukça olumsuz etkileyeceğine dikkat çekiyor.