Skip to content
Menu

Dünyanın kanalizasyonsuz en büyük şehirlerinden Port Au Prince koleranın pençesinde

Şehirdeki kanal üzerinde ve sahillerde, Slumdug Millionair filmindeki tuvaletlerden var.

AMERİKA BÜLTENİ (13 Nisan 2012)

Büyüklüğü Bursa kadar olan bir şehrin kanalizasyon sisteminin olmadığını bir düşünün. Yaklaşık 3 milyon kişinin dışkısı, evlerin çevrelerinde açılan kuyulara ya da şehrin içinden geçen kanala gidiyor.

Haiti’nin yaklaşık 3 milyon nüfuslu başkenti Port Au Prince, dünyanın kanalizasyonsuz en büyük şehirlerinden biri. Bu normalde büyük bir problem. Ama kolera salgının olduğu bir zamanda olduğu kadar da büyük olamazdı. Ülkelerinde kolera salgını olan BM Barış Gücündeki Nepal’li askerlerin Haiti’ye kolerayı taşıdığı 18 ay öncesinden beri kolera bu deprem yorgunu ülkede hızla yayılıyor. Bugüne kadar yarım milyon kişi koleraya yakalandı ve 7000’den fazlası öldü. Bir çok yetkili, Batı yarımkürenin en kötü temizlik sistemine sahip Haiti’de koleranın kolay kolay kaybolmayacağı endişesini taşıyor.

Etraftaki sayısız foseptik çukuruna ek olarak, toplanmamış dev çöp yığınları da şartları daha bir felakete dönüştürüyor. Dev bir gecekondu mahallesi olan şehirde insan atıkları, şehir içinden geçen bir kanala boşaltılıyor. Bu kanal üzerine inşa edilen bazı tuvaletlerde Slumdug Millionaire filmini izleyenlerin tahmin edeceği görüntüler oluşuyor.

NPR radyosuna konuşan bir okul yetkilisi, okula kurdukları tuvaleti anlatarak, öğrencilerinin çoğunun ilk defa gerçek ve kokmayan bir tuvalet kullandıklarını aktarıyor.

Yeni kurulan bir atık dönüşüm tesisisinin yetkilisi ise yeni ev inşa eden Haitililerin bile çoğunun evine tuvalet yapmayı düşünemediğine dikkat çekiyor: ‘’Günde 2 dolar kazanıyorsanız ve ailenizi doyurmak gibi ciddi bir sorununuz varsa, temizlik ve hijyen en son düşüneceğiniz şey oluyor’’