Skip to content
Menu

Dünyamızın Günü: 22 Nisan

Earth Day. By Joanne-Boyer

22 Nisan Dünya Günü (Earth Day) nedeniyle küresel çapta etkinlikler yapılıyor. Küremizin yüzyüze kaldığı çevre sorunlarına dikkat çekmeyi amaçlayan Dünya Günü etkinlikleri, 1970 yılında ABD Senatörü Gaylord Nelson tarafından yapılan çağrıdan beri her yıl 22 Nisan günü düzenlenen etkinliklerle gerçekleşiyor.

Dünya Günü (Earth Day) geleneği ise yazar ve barış aktivisti John McConnell tarafından 1960’lı yıllarda başlatıldı. 22 Nisan, kuzey yarım kürede ilkbaharın, güney yarım kürede ise sonbaharın ortası olduğu için seçildi. Ancak, Birleşmiş Milletler binasında bu kutlama hala gece ve gündüzün eşit hale geldiği 20 Mart günü yapılıyor. Dünya Günü kutlamalarının bayrağı olan dünya fotoğrafı ilk kez Life dergisinin kapağında yer aldı. 

22 Nisan 1990 tarihi Dünya Günü kutlamalarında bir dönüm noktası oldu. Dünya üzerinde 141 ülkede 200 milyon kişinin katıldığı kutlamalar, “geri dönüşümlü çöplerin toplanması” konusuna büyük ivme kazandırdı. 22 Nisan 2000 günü ise küresel ısınma temalı kutlamalara 181 ülkeden katılım oldu. Washington’daki dev mitinge yarım milyondan fazla insan katıldı. 2007 yılının Dünya Günü ise bugüne kadarki en büyük kutlama oldu. Dünyanın 7 kıtasında birçok önde gelen sanatçının da iştirak ettiği konserlerle kutlanan etkinliklere 1 milyar insan katıldı.