Skip to content
Menu

Yokedilme tehlikesiyle yüzyüze olan Amazon kabilesinden yardım çığlığı: ‘’Bizi öldürüyorlar’’

AMERİKA BÜLTENİ (22 Nisan 2012)

Brezilya yağmur ormanlarını yağmalayan kereste şirketlerinin kabilelerinin kökünü kurutmaya çalıştığını belirten bir Amazon kabilesi dünyaya yardım çığlığında bulunuyor. Sadece 355 kişi kalan Awá kabilesi tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Oscar ödüllü aktör Colin Firth başta olmak üzere birçok ünlü isim ve Kızılderili hakları organizasyonu Survival, Awá kabilesine karşı yürütülen soykırımın durdurulması için mücadele başlattı.

Kabilenin kaderi 1982 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu ve Dünya Bankası desteğiyle yapılan araştırmalarda Carajás dağında zengin demir cevheri yataklarının bulunmasıyla değişti. AET, Brezilya hükümetine madenler ile limanlar arasına demiryolu inşa etmesi için 600 milyon dolar yardım yaptı. Karşılığında da çıkarılacak madenin üçte birini aldı. Uzmanlar bu ‘ganimetin’, yılda minimum 13,6 milyon tondan 15 yıl devam ettiğini aktarıyor. Demiryolunu kısa süre sonra yol yapım fonları takip etti ve keresteciler ile tarımcılar bölgeye kolaylıkla ulaşmaya başladı. Awa yerlilerinin hakları için mücadele eden Survival’ın araştırma direktörü Fiona Watson, bölgeye yol inşasının, Awa kabilesi için ‘soykırım’ kararı olduğunu belirtiyor. Zira, kereste tüccarları ve dışarıdan insanlar, nezle ve gribe bile bağışıklığı olmayan bu kabilelere hastalık bulaştırarak onları bölgeden ‘temizliyor’.

Watson şöyle anlatıyor:

‘’Dış dünya ile hiçbir kontağı olmayan Awa kabilesi bıçak sırtında. Oldukça küçük bir topluluk ama karşılarında muazzam bir güç var. Yaşadıkları coğrafya, keresteciler, sığır yetiştiricileri ve madenciler tarafından işgal ediliyor. Yaşamları yüzde yüz oranında ormana dayalı. Bana dediler ki; eğer orman yoksa, çocuklarımızı besleyemeyiz ve hepimiz öleceğiz.’’

Ancak insan hakları ve yerli hakları aktivistler, Awa kabilesinin ‘doğrudan’ tehditlere de maruz olduğuna dikkat çekiyor. Kerestecilere ait bazı traktörler, bazı Awa evlerini yerle bir etmiş ve bir çocuğu öldürmüşler. Şimdi Awa kabilesi ve onlara yardım etmeye çalışan gönüllü aktivistler, kerestecilerin kullandığı kiralık katillere karşı kabileyi korumaya çalışıyor. Eğer bu katiller durdurulmazsa, varlıkları yakın zaman önce tespit edilen kabile tamamen yok olup gidecek.

Bir Awa yerlisi olan Karapiru, Suvival’a yaptığı açıklamada, ailesini yoke den katliamı şöyle anlattı:

‘’Ormanda saklanarak beyaz adamlardan kurtuldum. Annemi, kardeşlerimi ve eşimi öldürdüler. Katliamdan yaralı kurtuldum ama yarama koyabileceğim hiçbir ilaç bilmiyordum. Tipa’nın (Yüce) yardımıyla ormanda saklanabildim. Uzun süre ormanda aç kaldım ve beni bulmak için çok uğraştılar. Alem yoktu, yardım isteyebileceğim kimse yoktu. Ormanın derinliklerine doğru günlerce koştum. Umuyorum kızım büyüdüğünde benim yaşadıklarımı yaşamaz.’’

 

 

Safari turistleri de tehdit

Amazon ormanlarında kendi dünyasında yaşayan kabileleri tehdit eden bir başka grup ise, Amazon yerlisi görme seyahati düzenleyen safari turları. 2012 başında Andaman Island yerlilerini, yemek karşılığında dans ettiren turistlerin çektiği video, Kızılderili hakları grupları ve insan hakları örgütlerinin büyük tepkisine neden olmuştu.

Yağmur ormanı talanı

Brezilya hükümeti ise yavaş olmakla beraber son yıllarda yasadışı kereste tüccarlarına karşı yerlileri ve yaşadıkları ormanları koruma konusunda gelişme gösteriyor. Brezilya devleti verilerine göre 2010 – 2011 yıllarında 6238 kilometrekare yağmur ormanı yok edildi. Yağmur ormanı talanının 27 bin 700 kilometrekare ile zirve yaptığı 2004 yılına göre kayda değer bir düşüş bu. Brezilya hükümeti 2005 yılında, 2020 yılına kadar yağmur ormanı talanını yüzde 80 oranında azaltacağını açıklamıştı.

Survival, Brezilya Hükümetini Awa kabilesinin yaşadığı Funai bölgesine acil yardım göndermeye çağırdı.