Skip to content
Menu

Japonya güneşe ve rüzgara yelken açtı! Son nükleer santral da kapatıldı

Japonya’nın kuzeyindeki Hokkaido adasında bulunan Tomari Nükleer Enerji Santrali’nin de kapatılmasıyla, Japonya’da 1970 yılından beri ilk kez çalışır durumda hiçbir nükleer reaktör kalmadı.

11 Mart 2011 depremi sonrası yaşanan Fukuşima felaketi, dünyada nükleer santrallar ile ilgili büyük bir tartışma başlatmış, birçok ülkede çok sayıda santral kapatılmıştı. ABD’de nükleer santrallar için oldukça maliyetli yeni regülasyonlar yürürlüğe girmişti. Japonya da, ülke elektriğinin üçte birini sağlayan 54 nükleer reaktörü kapatma kararı almıştı. Reaktörlerin kapanmasıyla ülkede bir yeşil enerji devrimi olması bekleniyor.

Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda, 2030’a kadar ülke elektriğinin yüzde 25-35 oranında yenilenebilir enerjiyle sağlanmasının öngörüldüğünü söylüyor. Bu da güneş, hidro ve rüzgar enerjisiyle sağlanacak.

Temmuz ayından itibaren, kamu kurumlarına yenilenebilir enerji sağlayıcılardan elektrik alma zorunluluğu geliyor. Birçok şirket de tesislerine dev güneş panelleri ve rüzgar türbini kurmaya başladı.

Öte yandan nükleer santralların kapanmasıyla 9 enerji firmasının 2012 yılında 2,7 trilyon Yen ( 33.8 milyar dolar) zarar edeceği belirtildi.