Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi Partide bir ılımlı senatör daha adaylığı Çay Partisine kaptırdı

AMERİKA BÜLTENİ (9 Mayıs 2012)

Kasım ayında başkanlık seçiminin yanı sıra yapılacak Kongre seçimi için de birçok eyalette önseçimler yapılırken, Cumhuriyetçi Partideki marjinalleşme süreci de hızla devam ediyor. Partinin bir başka uzlaşmacı ismi Indiana Senatörü Dick Lugar, senatör adaylığı önseçimini kaybetti. Oyların yaklaşık yüzde 61’ini kazanan Çay Partisi adayı Richard Mourdock, Kasım ayında yapılacak senatör seçiminde Demokrat aday Joe Donnelly’nin rakibi olacak.

Uzun yıllardır Amerikan Senatosunun liderlerinden biri olan Dick Lugar özellikle dış politikada bir Amerikan ikonuydu. Bir yıl önce çok az insan 36 yıllık senatör Lugar’ın adaylığı kaybedeceğine inanıyordu. Ancak, Çay Partisinin, Lugar’ın Demokrat Partiye yakın durduğu ve yeterli sertlikte karşı çıkmadığı propaganadası eyalette Cumhuriyetçi seçmen üzerinde etkili oldu.

Mourdock, zafer konuşmasında, Obama’nın ve Senato lideri Harry Reid’in ABD’yi Batı Avrupa tarzı bir sosyalist devlet yapmak için çalıştıklarını iddia ederek, ‘’Daha dün Fransa sosyalist bir başkan seçti. Eminin bu yönetim ve Demokrat Partililer çok sevinmiştir. Ancak Indiana’da buna izin vermeyeceğiz çünkü Obama destekçileri burada asla kazanamayacak’’ dedi.

Dick Lugar ise yayınladığı mesajda, Mourdock’un karşı partinin önereceği her tasarıya karşı çıkacak ‘ortodoks retçiliğinin’ kendisine, partisine ve ülkesine zarar vereceği uyarısında bulundu.