Skip to content
Menu

Patti Smith’ten 8 yıl sonra ilk albüm: ‘Banga’

AMERİKA BÜLTENİ (9 Mayıs 2012)

Punk müziğin ‘ana’sı Patti Smith’in 8 yıl aradan sonra çıkaracağı ilk album olan Banga, 5 Haziran’da satışa sunulacak. Albümden ‘April Fool (Nisan Şakası)’ adlı single’ı yayınlanan Smith’in yeni albümünde Amy Winehouse anısına  ‘This Is The Girl‘ adlı da bir şarkı yer alacak. Smith, daha önce yaptığı açıklamada, Banga albümünün tabiat anaya saygı ve değer temalı olacağını söylemişti. Smith, albümde Amy Winehouse dışındaki arkadaşlarını da unutmuyor. Johnny Depp’in doğumgünü anısına yazdığı ‘Nine (Dokuz)’ şarkısı, 2011’de hayatını kaybeden Fransız aktris Marie Schneider için yazdığı bir şarkı da albümde yer alıyor.

Albümden iTunes aracılığıyla yayınlanan ilk eser olan April Fool şarkısından bir mısra:

“We’ll ride like writers ride,

Neither rich nor broke

We’ll race through alleyways

In our tattered cloaks.”

Murat Kurnaz için de şarkı yazmıştı

1975 yılında çıkardığı ilk albümü Horses ile Punk Rock’ın öncüsü olan Smith, şiirleri ve politik aktivizmiyle de ABD’nin yaşayan en idol sanatçılarından biri. R.E.M grubundan Michael Stipe’tan Madonna’ya kadar geniş yelpazede birçok ünlü isim, Patti Smith’i müziklerine başlamadaki ilham kaynağı olarak gösteriyor.

Patti Smith, Amerikan dış politikasına ve İsrail’in Araplara karşı politikasına karşı duruşuyla da dünya medyasında sık sık yer aldı. Irak Savaşına karşı ilk protest şarkıyı yazan isim olan Smith, 2006 yılında İsrail’in Lübnan’ın Qana köyüne yaptığı hava saldırısını anlatan Qana adlı şarkısıyla da ses getirmişti. Smith, 4 yıl boyunca Guantanamo’da tutuklu bulunan Almanya doğumlu Türk Murat Kurnaz için de “Without Chains (Zincirler Olmadan)” adlı şarkıyı yazdı. Kurnaz’ın yazdığı ve 2008’de İngilizce yayınlanan “Five Years of My Life,” adlı kitabın önsözünü de Smith kaleme aldı. Smith, 2009 yılında da İran’da demokrasi isteyen protestoculara destek amacıyla da konserlerinde ‘’People Have the Power (Halkın Gücü Var)’’ adlı eserini seslendirdi.