Skip to content
Menu

Amerika Obama’nın tarihi ‘gay’ çıkışını ve bunun başkanlık seçimine etkisini tartışıyor

AMERİKA BÜLTENİ (10 Mayıs 2012)

Desteklerini yıllarca gizli kapaklı dile getirdikten sonra bir ABD başkanı ilk defa kamuoyu önüne çıktı ve başkan olarak eşcinsel evliliğin yasal olması gerektiğini söyledi. Uzun yıllardır ABD iç politikasının önemli tartışmalarından biri olan gay hakları konusu da bu tarihi çıkıştan sonra yeni bir döneme girdi. Daha önce sivil birlik seçeneğini destekleyip gay evliliğe karşı olduğunu söyleyen Obama, geldiği noktayı, etrafındaki gayler, ailesi, arkadaşlarıyla yıllardır süregelen sohbetleri sonucu geçirdiği ‘evrim’in bir sonucu olarak açıkladı. Peki bu açıklama, gay’lerin evlilik hakkı kazanma sürecini ve 2012 başkanlık seçimini nasıl etkileyecek? Çarşamba akşamından itibaren Amerikan kamuoyu bu soruyu tartışıyor:

Başkanlık seçimi kampanyalarında büyük kutuplaşmaya yol açacak

Gay evliliği tartışması ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Pazar günü gay evliliğini açıktan desteklemesi ve hemen ardından North Carolina eyalet kongresinin gay evliliği yasaklayan kararı kabul etmesiyle bir anda ülke gündeminin ilk sırasına oturmuştu. Washington Monthly yazarı Ed Kilgore, ‘’konunun gündemi bu kadar işgal ettiği bir anda artık Başkan’ın düşünsel evrimini uzatma lüksü yoktu’’ diye yazdı ve ekledi: Ülke çapında gay evlilik iznini destekleyenler yavaşça artıyor. Gallup anketi yüzde 50’den biraz fazla bir kitlenin bunu desteklediğini gösteriyor. Ancak unutulmasın ki, kuşaklar boyunca süren kutuplaşmanın ve artan partizanlığın görünmeyen dinamikleri de var. Bunun sonucu olarak, Obama’nın net şekilde taraf olması, seçim meydanlarındaki kutuplaşmayı ve bölünmeyi derinleştirecektir.

Obama’yı seçimin kilit eyaletlerinde yaralayacak

Obama’nın bu konudaki sessizliğinin artık vadesini doldurduğunu ifade eden Hot Air’den Allahpundit ise, eğer bu konuda kaçamak cevaplar vermeyi bırakmazsa, seçimde liberallerin büyük bağış paralarını kaçırma riski hızla artıyordu. Ancak, gay evliliği açıktan desteklemesi seçim kampanyasının gay evlilikle ilgili sorunlarını bitirmez. Bu kez de başka sorunlar doğurur. Gay evliliği yasaklayan kararlar alan Florida, Virginia, North Carolina ve Ohio gibi kilit eyaletlerde başı çok ağrıyacak. Şimdi artık stratejisi, bu gay evliliği açıklaması tartışmasını mümkün olduğunca hızla aşmak ve gelecek 6 ayda insanların bunu unutmasını sağlamak olacaktır.

Siyah seçmenle illişkisini bozabilir

‘’Bu açıklama Obama’nın hesabını kitabını çok düşündüğü bir kumar’’ diye yazan Washington Post gazetesi yazarı Chris Cillizza, şöyle devam ediyor: ‘’Prensipli duruşu, 2008’deki gibi genç seçmenlerin yeniden büyük bir destek kampanyası başlatmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, her 6 bağışçısından 1’inin gay olduğu düşünülürse, kampanyasına bağış için yeni bir sebep yarattı. Ancak, lezbiyen ve gay oyları  Obama’nın kampanyasının ne kadar temel sütunlarından biri ise, Afrikan Amerikalıların oyları da aynı derecede temel bir sütun. Ve Afrikan Amerikalılar, Amerikan toplumu içinde gay evliliğe en yüksek oranda karşı sosyal grup’’

Mitt Romney’i zora sokabilir

Politico yazarı Maggie Haberman da, Obama’nın gay açıklamasının rakibi Mitt Romney’i rahatsız bir konuma düşüreceğini savunuyor. 1994’te Massachusetts eyaletinde Senatör Kennedy’e karşı rakip olduğunda gay ve lezbiyenlerin eşitliğine tam destek verdiğini kamuoyuna açıklayan Romney, günümüzde gay evliliğe karşı çıkıyor. Önseçim süresince kendi partisinden rakiplerince bile fikirlerinde sürekli zikzak çizdiği ve düşüncelerini sık sık değiştirdiği eleştirilerine maruz kalan Romney, bu konudaki zıt yaklaşımlarını da gündeme getireceği için seçim kampanyasında gay evliliği konusuna yoğunlaşmak istemiyordu. Kendi tabanını rahatlatmak için de mecburen, gay evliliğe federal yasak getirilmesi çağrısını sık sık ve daha güçlü yinelemek zorunda kalacak. Bu da, bağımsız ve ılımlı seçmenleri kendisinden uzaklaştıracak.

Pek bir şey değiştirmeyecek ama sembolik olarak güçlü bir açıklama

Outside the Beltway yazarı Doug Mataconis ise, Obama’nın gay evliliği desteklediğinin aslında uzun zamandır herkesin bildiği bir sır olduğunu ifade ederek, bu açıklamanın, gay evlilik konusunda hemen bir yasal düzenlemeyle sonuçlanmayacağına ve gayler açısından pek birşeyin değişmeyeceğine işaret ediyor: Ancak, yine de bir ABD başkanının görevdeyken gay evliliği desteklediğini açıklaması kesinlikle tarihi bir gelişme ve güçlü bir sembolizmi var.