Skip to content
Menu

George Clooney, Obama’ya bir gecede 15 milyon doları nasıl kazandırdı?

AMERİKA BÜLTENİ (14 Mayıs 2012)

Eğer ABD Başkanlığına adaysanız ve 15 milyon dolara ihtiyacınız varsa kimi ararsınız? Geçen haftadan beri herkes biliyor ki, bir gecede kampanyanıza bu parayı kazandırabilecek kişi George Clooney.

Clooney’nin Barack Obama için evinde verdiği bağış yemeği, toplanan 15 milyon dolar ile, bir gecede en çok toplanan kampanya bağışı olarak Amerikan tarihine geçti. Peki Clooney bunu nasıl başardı? İşte Clooney – Obama ilişkisine kısa bir bakış:

Ne tür bir parti düzenlendi ki bu kadar para getirdi?

The Atlantic’in web sitesine göre bugüne kadarki en iyi parti. Bir arka bahçe suaresi. 15’nci Yüzyıl İngiliz Mimarisine sahip Tudor stili bir evin arka bahçesinde hepi topu 150 Hollywood ünlüsünün katıldığı bir yemek. 150 kişilik yuvarlak yemek masası, kenarları açık şeffaf bir çadırın altına kuruldu. Ünlülerin aşçısı Wolfgang Puck’ın hazırladığı menüde, Pekin stili kızartılmış ördek, kuzu ve sığır yanağı eti, Brüksel lahanası, tatlı mısır tortellinisi gibi yemekler yer aldı. Davetlilerin 4 saat geçirdiği Masada Obama da 19 dakikalık bir konuşma yaptı.

Kimler katıldı?

Robert Downey Jr., Jack Black, Salma Hayek, Barbra Streisand, James Brolin, Billy Crystal, Tobey Maguire, Diane Von Furstenberg, Leonardo DiCaprio ve Clooney’nin kızarkadaşı Stacy Keibler ilk dikkat çeken isimlerdi. Ancak katılanların hepsi ünlü isimler değildi. Obama’nın kampanyası, yemeğe iki şanslı kişiyi de aileleriyle götüreceğini açıklayınca minumum 3 dolar bağış ile katılınılabilen bir yarışma düzenlendi. Ortalam 23’er dolar ödeyen onbinlerce kişi yarışa katıldı. New Jersey’den fen öğretmeni Beth Topinka ile Florida’lı işçi Karen Blutcher kazandı. İkisi de kocalarıyla katıldı geceye.

Clooney o kadar parayı nasıl toplayabildi?

Geceye katılan 150 Hollyood starı kişi başı 40 bin dolar ödedi. Bu biletler yaklaşık 6 milyon dolarlık bir getiri sağladı. 15 milyon doların diğer üçte ikisi ise Obama ve Clooney ile akşam yemeği yiyebilmek için yarışa katılan onbinlerce kişiden geldi. Zaten Obama da konuşmasına, ‘’Bu gece kampanyamıza büyük para topladık. Açık ki herkes George’u çok seviyor. Beni beğeniyorlar ama onu seviyorlar’’ şakasıyla başladı.

Clooney ve Obama gerçekten de iyi arkadaş mı?

New York Times’tan Jackie Calmes, ‘öyle görünüyor’ diye yazdı. İkilinin yıllar önceden başlayan yakınlığı bağış yemeği gecesiyle doruğa çıktı. Yemekte Obama, arkadaşının basketbol yeteneğine de takıldı: ‘’Bu adam tanıştığımız günden beri basketbol yeteneğinden bahsediyor’’. Obama, ayrıca 2008 başkanlık seçiminin bir fenomene dönüşen ünlü ‘HOPE’ fotoğrafının orijinalinin de montajla kesilmeden önce aslında Clooney’i de içerdiği şakasını da yaptı: ‘’Bu, George Clooney’nin fotoşopla bir fotoğraftan kaybedildiği ilk resim’’.