Skip to content
Menu

Kevin Costner’ın kan davası dizisi ABD’de reyting rekoru kırdı

AMERİKA BÜLTENİ (3 Haziran 2012)

ABD’nin tarih belgeseli kanalı History Channel’da yayınlanan ve Amerikan tarihinin iki aile arasındaki en büyük kan davasını konu edinen Hatfields & McCoys adlı mini dizi izlenme rekorları kırdı. Kevin Costner, Tom Berenger ve Bill Paxton’un başrollerini oynadığı 3 bölümlük mini dizi, sürpriz şekilde Amerikan kablolu televizyon tarihinin en yüksek izlenme oranına ulaşan ikinci programı oldu.

Dizide, 1800’lü yılların ikinci yarısında West Virginia ve Kentucky eyaletlerinin kesiştiği noktada yaşayan Hartfield aşireti ile McCoy aşireti arasında geçen kan davası konu ediliyor. 1865 yılında başlayıp 1890 yılında sona eren ve iki aileden onlarca kişinin öldüğü kan davası, Amerikan popüler kültür hafızasında uzun yıllar silinmeyen bir fenomene dönüştü. İki ailenin torunları 2000 yılında bir araya geldi. Yaklaşık 5000 torunun katıldığı parti renkli görüntülere sahne oldu. 2003 yılında resmi ve sembolik bir ateşkes ve barış anlaşması yapıldı. İki ailenin yaşadığı ve çatıştığı bölgeler şimdi birer popüler turist ziyaret alanı.

Dizi neden bu kadar tuttu?

Kablolu televizyonda bugüne kadar The Walking Dead gibi bazı ünlü diziler ve MTV müzik video ödülleri gibi programlar yüksek reytinge ulaşmıştı. Ancak Hatfields & McCoys, 2007 yılında MTV kanalında yayınlanan High School Musical 2 filminden sonra kablolu TV tarihinin en yüksek reytingine ulaştı. Hatfields & McCoys’un reyting başarısının nedenleri Amerikan televizyon medyasında da gündem oldu.

New York Magazine’den Joseph Adalian, dizinin başarısında en büyük etkenin yaşlı televizyon izleyicisine hitap etmesi olduğunu savunuyor. Dizi izleyicilerinin yüzde 60’ının Amerikan Emekliler Derneğinin (AARP) üyelik kartını kazanmaya yetkin olduğuna vurgu yapan Adalian, dizinin izleyicilerinden sadece 4,9 milyonunun 50 yaşın altında olduğuna dikkat çekti. CSM yazarı James Von Schilling de, Kevin Costner ve Tom Berenger’ın 1980’li yılların yıldız isimleri olduğuna işaret edederek bu teze katılıyor.

New York Times’tan Bill Carter ise, Hatfield ve McCoy aileleri arasındaki kan davasının şöhretinin hala Amerikan hafızasından silinmediğini yazıyor. Dizinin yayınlanmasından hemen sonra bu tarihi kan davasını anlatan kitaplar da Amazon da en çok satan kitaplar arasına girdi.

CS Monitor yazarı Gloria Goodale ise, Hatfields & McCoys’un klasik bir eğlence olduğunu ve bazen de izleyicinin bütün isteğinin klasik bir eğlence olduğunu ifade ediyor.