Skip to content
Menu

Microsoft’un kumarı: Surface tablet, iPad’ı yıkar mı?

AMERİKA BÜLTENİ (19 Haziran 2012)

Varlığını daha çok yazılım ve işletim sistemi gibi üretimler alanında inşa eden Microsoft, uzun süredir devam eden dedikoduları Pazartesi günü resmen doğruladı ve ‘hardware’ piyasasına girdiğini açıkladı. Apple iPad’ın ağır egemenliğindeki tablet piyasasında rekabete soyunan Microsoft, Surface adlı yeni tabletini tanıttı. Surface’ın iki ayrı versiyonu piyasaya sürülecek. Fiyatı ve piyasaya sürülüş tarihi belirsizliği gibi bulanık yönlerine rağmen Surface teknoloji dünyasında büyük yankı yaptı. İşte Pazartesi günkü tanıtım toplantısından sonra en çok konuşulan 5 konu:

Microsoft büyük kumar oynuyor

Microsoft’un çok nadiren ‘hardware’ üretimi alanına girdiğine dikkat çeken Buzfeed yazarları John Hermann ve Matt Buchanan, teknoloji devinin bilgisayar üretimini bugüne kadar genellikle Dell, Hewlett-Packard ya da Lenovo gibi iş ortaklarına bıraktığının altını çiziyor. İngiliz Guardian gazetesinden Dominic Rushe de, Microsoft’un ‘hardware’ üretimindeki inişli çıkışlı tarihine dikkat çekiyor. ‘’Microsoft, Xbox video oyun sistemiyle dünyada lider ama aynı zamanda, iPod’a rakip yapmaya çalıştığı Zune ve Kin gibi fiyaskoları da var.

Microsoft piyasaya iki ayrı tablet sürüyor           

Daha taşınabilir ve hafif olan Surface, Windows’un yakında piyasaya çıkacak 8 RT versiyonuna sahip olacak. Bu Surface biraz iPad’ı anımsatıyor. NVIDIA’nın ARM işlemcisi olacak. Windows 8 Pro’ya sahip Surface ise 9.3 mm kalınlığa sahip diğer Surface’den biraz daha kalın (13.5 mm). Full HD özelliğe sahip bu Surface, Intel’in Ivy Bridge işlemcisine sahip. Yani, Windows’un bütün programlarını sadece ikinci Surface çalıştırabilecek.

Surface’in ekranı iPad kadar keskin değil

Gizmodo’dan Sam Biddle, Surface’in her iki versiyonunun da 10.6 inch ekranlarıyla, iPad’ın (9.7 inch) ekranından büyük olduğuna işaret ediyor. Surface’ın 1920 x 1080 ekranına Microsoft, ‘clear type’ diyor. Ancak Surface inch başına sadece 208 pixel özelliğe sahip. iPad, inch başına 264 pixel özelliğe sahip.

Klavyeli kapak tablette devrim

Surface de genel olarak diğer tabletler gibi çalışıyor.  Surface’ın da tıpkı iPad gibi mıknatıslı bir kapağı var. Ancak dikkat çekici bir farklılığı var. Surface’ın kapağında, oldukça ince bir klavye ve dokunmatik ‘touchpad’ var. Gizmodo’dan Biddle, bu özelliğin, ‘onu, uzun süredir gördüğümüz en heyecan verici bilgisayar cihazı yaptığı’ görüşünde. Microsoft, bu klavyenin, dokunmatik ekran klavyeden iki kat daha etkin olduğu görüşünde.

Diğer özelliklerinin özelliği yok

BuzzFeed’den Matt Novak, ‘’Surface’i elinde tutmanın o kadar da tatmin edici olmadığını’’ ifade ediyor. Ona göre, Surface’in tutacak kapağı onu iPad’a göre oldukça hantal bir alete çeviriyor. Bu da taşınabilirliğine gölge düşürüyor. PCWorld’ten Ian Paul ise, tabletin ‘stylus’ kaleminin anlamsızlığını vurguluyor ve kimsenin kullanmayacağı boşuna bir aksesuar olarak nitelendiriyor.

İzleyin ve kendiniz karar verin: