Skip to content
Menu

“İnsanlığın ‘kaka’ sorunsalını açıktan konuşmasının zamanı geldi”

AMERİKA BÜLTENİ (18 Ekim 2012)

Her insanın her gün yaşadığı doğal bir süreç olmasına rağmen insan dışkısı ve bununla ilgili her konu tarih boyunca tabu olarak kaldı. Dünyada halen 2.5 milyar insanın asgari hijyen şartlarına sahip bir tuvaletten mahrum yaşaması ise ve bunun her yıl 1 milyondan fazla çocuğun ölümüne neden olması da konuyu konuşulur kılmış değil. Londra merkezli The London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM), bugün açtığı tuvalet sergisinin tuvalette yaptıklarımızı tartışmayı kolaylaştıracağını” umuyor. Sergi, yeryüzünde sıtma, kızamık ve AIDS’in öldürdüğü çocuk toplamından daha fazla çocuk ölümüne neden olan ishal ile mücadele kapsamında açıldı. Okulun Hijyen Merkezi’nin direktörü Val Curtis, “İnsanlar sıçma hakkında yeterince konuşmuyor. Bunu konuşmayacaksak dünyanın başındaki ishal belasıyla nasıl mücadele edeceğiz?” şeklinde konuşuyor. AlertNet’e açıklamalarda bulunan Curtis, “Kaka yapma konusunu ilgi çekici hale getirmek, ve bunun hakkında konuşmayı mümkün kılmak istiyoruz” şeklinde konuşuyor. Curtis, sadece tuvaletten sonra sabunla el yıkamanın bile yılda 600 bin kişinin ishal ya da solunum yolu hastalıklarından ölmesini engelleyebileceğine dikkat çekiyor. Curtis tepkisine şu şekilde devam ediyor: “Düşmanınızı tanımak ve gözünün içine bakmak zorundasınız. Bazıları, kaka yapmaktan bahsetmenin akademisyenler için kabul edilemez olduğunu söylüyor. Ancak asıl kabul edilmemesi gereken ise biz s.çmayı konuşmayı reddettiğimiz için 600 bin çocuğun ölmesidir

Altın Kaka ödülü ‘Değişim için Ikınmak’ filmine

Sergide birçok farklı tuvalet tasarımı, ve sağlıklı s.çış model heykelleri de yer alıyor. Küresel el yıkama günü’nde açılan sergi 19 Kasım’daki Dünya Tuvalet Günü’ne kadar açık kalacak. Bu küresel soruna dikkat çekme amaçlı olarak düzenlenmeye başlanan “Altın Kaka ödülleri’ni (Golden Poo Avard)” bu yıl kazanan “Men, Loos and Number Twos (İnsanlar Helalar ve İki Numaralar)” ve “Pushing4Change (Değişim için Ikınmak)” adlı iki kısa film de sergi kapsamında gösteriliyor.

The London School of Hygiene & Tropical Medicine okulunun kökeni Ross Institute and Hospital for Tropical Diseases adlı sağlık kurumuna dayanıyor. 1926’da kurulan kurum adını dişi Anopheles sivrisineklerinin sıtmayı insandan insana taşıdığı keşfiyle Nobel ödülü kazanan İngiliz doktor Ronald Ross’tan alıyor.