Skip to content
Menu

ABD Başkanlık seçimlerinin ertelenmesi ihtimali var mı?

AMERİKA BÜLTENİ (30 Ekim 2012)

Salı günü gerçekleşecek ABD başkanlık seçimine bir hafta kala ülkeyi vuran Sandy Kasırgası sadece milyonları değil, başkanlık seçimini de karanlıkta bıraktı. New Jersey Valisi Chris Christie, eyalette elektrik hatlarının tamir edilmesinin 8 günü bulabileceğini açıkladı. Bu New Jersey’deki elektronik oy makinelerinin çalışmayacak olması nedeniyle seçimin yapılamaması ihtimalini gündeme getirdi. Eğer başka eyaletlerde de benzeri problemler yaşanırsa seçimin 6 Kasım’dan sonraki bir günde yapılması yasal olarak mümkün mü?

Teknik olarak evet. Slate yazarı L. V. Anderson, seçimleri, federal seçimler bile olsalar erteleme yetkisinin eyaletlere ait olduğunu vurguluyor:

Ertelemenin usül ve detayları eyaletten eyalete değişiklik gösteriyor. Birçok eyalet, acil durumlarda seçimleri erteleme ya da askıya almayı düzenleyen düzenlemelere sahip. Belli bir düzenlemeye sahip olmayan eyaletlerde de Vali yetki kullanarak olağanüstü durumda seçimi erteleyebilir.

Buna ek olarak ABD Kongresi de seçim tarihini belirleme yetkisine sahip. 1845 yılından beri başkanlık seçimi, Kasım ayının ilk Pazartesini takip eden Salı günü yapılıyor. New Republics yazarı Ben Jacobs, bu tarihle oynamanın anayasal kriz çıkarabileceğine dikkat çekiyor. Washington Post’tan Rachel Weiner ise, Virginia Valisi Robert McDonnell’ın böylesi bir karmaşadan kaçınmak için oy verme yerlerinin rehabilitasyonuna öncelik vermesine dikkat çekiyor:

“Yetkililer, enerji dağıtım şirketlerinden öncelikle oy kullanma merkezlerinin elektriklerini tamir etmelerini istiyor. Riskli yerlere ise jeneratör temin ediyorlar”

National Review’den Jonah Goldberg ise, erteleme fikrine şiddetle karşı çıkıyor:

“Amerika iç savaş sırasında bile seçimi ertelemedi. Her fırsatta oy vermenin kutsallığından ve hayati öneminden bahsediyoruz. İnsanlar da bir parça zahmete katlansın”