Skip to content
Menu

Bugün sadece Beyaz Saray değil ABD Kongresi de yenilenecek

AMERİKA BÜLTENİ (6 Kasım 2012)

Herkes başkanlık seçimine odaklandığı için diğer çok önemli seçim gözden kaçtı çoğunlukla. Sadece Beyaz Saray değil ABD Kongresi de bugün yenilenecek. 100 sandalyeli Senato’nun 33 koltuğu ile 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı için de seçim yapılıyor.

Temsilciler Meclisinde halen çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçilerin bu çoğunluğunun sürmesi bekleniyor. Demokratlar, çekişmeye sahne olması beklenen 60 koltuğu kazanmak için çaba harcıyor. Ancak 60’ını da kazansalar da hala çoğunluk için 25 sandalye geride olacaklar. Dolayısıyla Temsilciler Meclisi Başkanı  John Boehner’ın bu görevine devam etmesi büyük olasılık. Bugün seçilecek Temsilciler Meclisi üyeleri  Ocak ayından itibaren oluşacak 113’ncü ABD Kongresi’nde 2 yıl milletvekiliği yapacaklar.

Bugün seçilecek Senatörler, Ocak ayından itibaren 3 Ocak 2019’a kadar senatörlük yapacaklar. 33 koltuktan 21’i Demokrat Partiye ve müttefikleri bağımsız adaylara, 10’u ise Cumhuriyetçi Partiye ait.

En kritik senatör seçimleri:

Massachusetts

Demokratlar, 2010’da sürpriz şekilde Cumhuriyetçi Partiye kaptırdıkları kalelerini bu yıl kazanmak için büyük çaba harcıyor. Edward Kennedy’nin ölmesi üzerine yapılan ara seçimde tarihi bir sürprize imza atan Cumhuriyetçi Scott Brown koltuğunu korumaya çalışırken, Demokratlar, Harvard Hukuk Profesörü Elizabeth Warren’ı  Washington’a göndereceklerine inanıyor.

Virginia

Virginia’nin iki eski valisi Demokrat Tim Kaine ve Cumhuriyetçi George Allen arasındaki inanılmaz seçim mücadelesi, ABD’nin en pahalı senatörlük yarışına dönüşmüş durumda. İki partide bu kritik koltuğu kazanmak için büyük mücadele veriyor.

Indiana ve Missouri

Cumhuriyetçi Partinin daha rahat kazanabilecekken, ‘kadınları aşağılayan’ iki adayı nedeniyle zora girmiş iki eyaletteki senatörlük seçiminin sonuçları da bütün Amerika’da en çok ilgiyle beklenen sonuçlardan biri. Indiana’da Cumhuriyetçi aday Richard Mourdock,  Senato’nun kıdemli isimlerinden Demokrat senatör Richard Lugar’ın koltuğunu kapmaya çalışıyor. Missouri’de ise Cumhuriyetçi Todd Akin, eyaletin popüler senatörü Claire McCaskill’in senatörlüğünü kazanmak istiyor.