Skip to content
Menu

ABD’de ‘beyana güven’ temelli oy verme, yabancı gözlemcileri şaşkına uğrattı

AMERİKA BÜLTENİ (7 Kasım 2012)

Dünyanın 60 ayrı ülkesinden ABD’deki seçimleri gözlemek için gelen gözlemcileri en çok şaşırtan, ülkenin büyük bölümünde uygulanan ‘seçmenin beyanına güven’ temelli oy kullanma yöntemi oldu. ABD’deki eyaletlerin büyük çoğunluğunda oy kullanmak için kimlik gösterme zorunluluğu bulunmazken, birçoğunda sandığa bile gitmeden e-mail ya da postayla oy kullanmak da mümkün.

‘’Bu inanılmaz bir sistem’’ diye konuşan Libya Seçim Kurulu Başkanı  Nuri K. Elabbar, ‘’Bu sistemi başka bir ülkeye transfer etmek şu anda neredeyse imkansız. Çünkü insanları ‘sözüne güvenilir’ yapmak ciddi bir eğitim gerektiriyor’’ şeklinde konuştu.

Müslüman ülkelerin çoğunda ise seçmenin mükerrer oy kullanmasının önüne geçmek için seçmenlerin parmağına boya sürülüyor.

ABD’deki oy kullanma merkezlerinde hiç polis olmaması da uluslararası gözlemcileri en çok şaşırtan ikinci şey oldu. ABD’de sandık bölgelerine polis konulması seçmenlerin oy kullanmasını ve katılımını caydırıcı negatif bir davranış olarak görülüyor.

Amerikalının sonuçlara güveni şaşkınlık verici

Ürdünlü Sara Al-Uteybi ise, her eyalette farklı oy verme sistemi olmasını şaşırdığını dile getiriyor. Örneğin, Maryland eyaletinde elektronik oy yaygınken, Washington’da kağıt temelli oy yaygın. Uteybi, bu farklı oy verme sistemlerinin başka ülkelerde büyük seçim yolsuzluklarına neden olabileceğini vurguluyor ve ekliyor: ‘’beni süreçten daha da fazla etkileyen şey ise Amerikalıların sonuçlara olan güveni oldu’’

Lübnanlı gözlemci ise oy pusulalarının yerel görevlilere teslim edilmesini ve oy kullanmadan sonra bile onlarda kalmasına duyulan güvene şaşırdığını dile getiriyor. Fas’ta kullanılmamış oy pusulaları ek oy olarak kullanılmasın diye seçim akşamı yakılıyor. Rusya’da ise çekiçle kullanılmaz hale getiriliyor.