Skip to content
Menu

Hindu dünyası ışık bayramını kutluyor; Diwali nedir?

AMERİKA BÜLTENİ

Nüfus bakımından dünyanın üçüncü büyük dinini oluşturan yaklaşık 1 milyarlık Hindu dünyası en büyük bayramı olan ve ismini küçük yağ lambasından alan Diwali’yi (Işık Bayramını) kutluyor.

Hindularla beraber Sih ve Jain’ler de Diwali bayramını kutluyor. Hindistan ile beraber, Nepal, Sri Lanka, Myanmar, Mauritius, Guyana, Trinidad & Tobago, Surinam, Malezya, Singapur ve Fiji’de de bu beş günlük bayram kutlanıyor.

Hindular, refah tanrıçası Lakşmi’nin en parlak evleri ihya ettiğine inandıkları için bugünde evlerini ve sokaklarını ışıklarla süslüyor. Bu da başta başkent Yeni Delhi olmak üzere Hindistan’ın ışıkla donanmasına neden oluyor.  Tapınaklarda da Tanrıça Lakşmi ile Tanrı Ganeşa’ya dualar yapılıyor.

Bütün Hindistan’da hava fişekler ve maytaplarla kutlamalar yapılırken, diğer günlerde de akraba ve komşu ziyaretleri, ziyafetler gerçekleştiriliyor. Hintliler bugünde birbirlerini, ‘’Divali Mubarak (Divali Kutlu Olsun)’’ ya da ‘’Sal Mubarak (Yeni yıl kutlu olsun)’’ diye selamlıyor. Divali süresince Hindistan resmi tatil yapıyor.