Skip to content
Menu

Komplo teorileri havada uçuşuyor: Seks, skandalın kendisi mi örtüsü mü?

AMERİKA BÜLTENİ (13 Kasım 2012)

ABD’nin baş ajanı ve orgenerallarin adının karıştığı seks skandalı, zamanlaması, kapsamı ve sonuçlarıyla çok kişinin kafasını karıştırdı. Şu ana kadar resmi olarak açıklanan bir ‘seks skandalı’nın varlığı. David Petraeus, bir kokteylde tanıştığı ve kendisine hakkında tez ve kitap yazacak kadar kendisine hayran bir eski subayla ilişki yaşadı. Bu subayla bir başka kadın arasında ise Petraus’un kalbinin illegal köşesine sahip olma konusunda kıskançlık savaşı yaşandı. Ancak, birçok kişi bütün bunların bu kadar güçlü bir insanı yıkacak kadar önemli gözükmediği kanaatinde. Petraeus ile Broadwell’in ‘Gmail’ üzerinden haberleşmelerine dikkat çeken Huffington Post, dünyanın en kudretli istihbarat servisinin başının, casusluğun binlerce yıllık en basit iki kuralını işletmediğinin altını çiziyor: Haberleşmeni kodla ve mesajı okuduktan sonra imha et. Wall Street Journal, ikilinin tek aldığı tedbirin, remi Gmail hesaplarından farklı olarak sadece ikisi arasında kullandıkları bir Gmail hesabı açmaları olduğunu vurguluyor.

David Petraeus, 2011 yılında CIA başkanlığına atamasının Senato’daki oylaması öncesi Senato mülakatına eşi Holly Petraeus ile gelirken, oturumda hazır bulunan Paula Broadwell (soldan ikinci) onlara bakıyor.

Öte yandan, ilişkinin Petraeus’un general olduğu dönemde gerçekleşmesi halinde, Petraeus’u yargılanma bekliyor. BuzzFeed, Petraeus’un Broadwell’i 2011 Temmuz ayında devlet parasıyla Paris’e bir geziye götürdüğünü de iddia etti. Öyle görünüyor ki Petraeus’u daha sıkıntılı günler de bekliyor.

Gelelim komplo teorilerine. CIA’in eski direktörü Michael Hayden bile, skandalın patlamasındaki ‘zamanlamayı’ oldukça ‘gizemli’ bulduğunu gizlemeyerek ABD medyası ile paylaştı.

Skandalın ilk günkü kahramanı Paula Broadwell’in babası ise, ‘’kızının kurban olduğunu ve çok daha büyük bir skandalı örtmek için kullanıldığını’’ iddia etti. Paul Krantz, Bismarck’taki (ND) evinde kabul ettiği New York Daily News gazetesine açıklamasında, ”Henüz ortaya çıkmamış çok fazla şey olduğunu” da ileri sürdü.

İşte tutucu kesimin ve Fox News’in komplo teorileri:

1-    Obama’nın ekibi skandalı seçim geçinceye kadar gizli tuttu

Breitbart’tan Ben Shapiro, skandalın, Obama yönetiminin ABD kamuoyundan çok fazla şeyi gizlediğinin bir başka göstergesi olduğunu iddia ediyor. Politico ise, Beyaz Saray’dan kimsenin skandalı seçimin ertesi gününe kadar bilmediğini yazdı.

2 – Petraeus, Kongre’deki Bingazi oturumunda konuşmamak için istifa etti

New Republic’ten Eileen Shim, Petraeus’un ABD’nin Libya Büyükelçisi Chris Stevens’ın öldürülmesi ile ilgili ‘gerçeği’ gizlediği için kılıcının üstüne düştüğü yönündeki teoriye dikkat çekiyor. Tutucu kesimin sözcülerinin Twitter üzerinde en fazla dillendirdiği konu da, Petraeus’un Kongre’nin Bingazi soruşturmasında konuşmasına günler kala susturulduğu. Ancak bir gerçek gözden kaçıyor. Petraeus’un istifa etmesi onun Senato’da konu ile ilgili soruşturmada konuşmasını engellemiyor. Senato hala kendisini çağırıp bildiklerini anlatmasını isteyebilir. Sadece artık CIA başkanı olarak kurumun resmi görüşünü anlatamaz.

3 – Bu skandal Petraeus’a politik bir darbe

Fox News’e konuşan Yarbay Ralph Peters, ‘zamanlama fazlasıyla mükemmel’ diyor. Yönetimdeki ‘Chicago çocukları’, skandalı biliyordu ve hiç hazzetmedikleri Petraeus’tan kurtulmak için en mükemmel zamanı beklediler. Ancak Wired dergisine konuşan Petraeus’un çok yakın bir çalışma arkadaşı, ‘’Bütün olup bitenin ne Bingazi ile ne de Beyaz Saray ile ilişkilerle – ki bu arada yaygın yanlış kanaatin aksine mükemmeldir – bir ilgisi yok. Tek söz konusu olan Petraeus’un şahsi hatası’’ dedi.

Skandaldan çıkarılacak en büyük dersi komedyen Jay Leno veriyor: ”Beyler, dünyanın en büyük istihbarat örgütünün başı bile kaçamağını saklayamıyorsa, kimse saklayamaz. Ona göre!” Bir diğer komedyen Jon Stewart ise, komplo teorilerine, ‘Ortada bir gerçek yoksa bile hislerimiz var’ diyerek eğiliyor, kaçırmayın: