Skip to content
Menu

Bugün Dünya AIDS Günü

AMERİKA BÜLTENİ (1 Aralık 2012)

Her yıl 1 Aralık’ta olduğu gibi bugün Dünya AIDS Günü. AIDS ile mücadele edilmesi gerektiğine yönelik birçok açıklama duyacağız, konuşma dinleyeceğiz. Ancak gerçek şu ki dünyada halen 33 milyon insanı pençesinde tutan bu hastalıkla mücadele konusunda yapılması gerekenlerin çok azı yapılabilmekte.

Özellikle Afrika kıtasında vahim bir tablo yaşanıyor. Büyük Sahra’nın güneyinde 24 milyon civarında insan HIV virüsünün pençesinde ve sayı hızla artıyor. Yani dünyada bu hastalığa yakalanların yüzde 70’i bu bölgede. HIV taşıyan her 10 çocuktan 9’u, hamile her 10 kadından 9’u bu bölgede.

2011 – 2015 yılları arasında Dünya AIDS Günü anmalarının teması, ”SIFIRI SAĞLAMA: SIFIR YENİ HIV HASTASI, SIFIR AYRIMCILIK, AIDS’TEN SIFIR ÖLÜM” şeklinde.

Kızlar okula, erkek çocuklar sünnetçiye

London School of Hygiene and Tropical Medicine uzmanları Charlotte Watts, Michelle Remme ve Anna Vassall, hazırladıkları son raporla bu ciddi hastalığın realiteleriyle yüzleşilmesi gerektiğini ve aşı bulunmasından çok artık ‘yayılmasının önlenmesi’ne yoğunlaşılması gerektiğini vurguluyorlar. Uzmanların en önemli iki önerisi ise kız çocuklarının okula gönderilmesinin ve okulda tutulmasının sağlanması erkek çocuklarının sünnet edilmesi. Okula giden kızlar daha ileri yaşlarda seks hayatına başlıyor ve daha bilinçli bir seks hayatları oluyor. Sünnetin ise, özellikle kadın-erkek seksinde HIV’e yakalanmayı azaltan bir rol oynadığı tespit edildi. Uzmanların bir diğer önerisi ise özellikle HIV oranı yüksek ülkelerde alkol vergisinin iyice yükeltilmesi. Çünkü aşırı alkol, güvensiz ve korunmasız seks oranını da yükseltiyor.