Skip to content
Menu

İşte, New York Times’a göre yılın en iyi 10 kitabı

AMERİKA BÜLTENİ (30 Kasım 2012)

New York Times gazetesinin kitap eki ‘’The New York Times Book Review’’ editörleri 2012 yılının en iyi 10 kitabını seçerek açıkladı.

Listede beş kurgusal  beş de deneme-düz yazı tarzı kitap bulunuyor.

 

İşte New York Times’a göre 2012’nin en iyi 10 kitabı:

 

FICTION

 

1 – BRING UP THE BODIES

Önceki romanı “Wolf Hall”un kaldığı yerden devam eden Mantel, Sekizinci Henry ve  Anne Boleyn’in hikayesine, Henry’nin en önemli bakanı Thomas Cromwell’ın gözünden anlatarak başka bir boyut getiriyor. Hem bu roman hem de önceki, Man Booker ödülü kazandı. Şimdi edebiyat çevreleri Mantel’in üçleme yaptığında ‘hat trick’ yapıp yapamayacağını merak ediyor.

By Hilary Mantel.

A John Macrae Book/ Henry Holt & Company, $28.

 

2 – BUILDING STORIES

Ware, metnin yanı sıra çizgileri ve ekleriyle, roman türüne zenginletirici ve derinleştirici bir yenilik getiriyor. Kitaptan çok, 14 parçadan oluşan bir oyun seti kutusunu andırması bundan.

By Chris Ware.

Pantheon Books, $50.

 

3 – A HOLOGRAM FOR THE KING

Orta yaş bunalımındaki bir Amerikalı işadamının, Suudi Arabistan’ın ıssız bir şehrinde hayatını değiştirecek yatırım sözleşmesini beklemesini anlatıyor. Eggers, önceki kitapları “Zeitoun” ve “What Is the What,” da olduğu gibi “Death of a Salesman” öyküsünü, Amerika’nın uluslararası konumunda küreselleştiriyor.

By Dave Eggers.

McSweeney’s Books, $25.

 

4 – NW

Smith, 7 yıl sonra yayınladığı ilk romanında, Londra’nın kuzeybatısındaki fakir sosyal konutlarında büyüyen iki kadının, kimlik arayışı, para ve seks hakkındaki gerçekleri araladığı dostluk öyküsünü anlatıyor.

By Zadie Smith.

The Penguin Press, $26.95.

 

5 – THE YELLOW BIRDS

Bir Irak Savaşı gazisi olan Birds, doğal olarak bu savaşı empresyonistik ilk romanının merkezine yerleştiriyor. Biri eve dönebildikten sonra yeniden hayata uyum sağlamaya çalışan iki genç askerin öyküsü.

By Kevin Powers.

Little, Brown & Company, $24.99.

 

NONFICTION

 

1 – BEHIND THE BEAUTIFUL FOREVERS

Life, Death, and Hope in a Mumbai Undercity (Mumbai Yeraltında Yaşam, Ölüm ve Umut)

National Book ödülü kazanan kitapta, Boo, Mumbai’nin gecekondu mahallesi Annawadi’deki yaşamı çarpıcı şekilde gün yüzüne çıkarıyor.

By Katherine Boo.

Random House, $27.

 

2 – FAR FROM THE TREE

Parents, Children, and the Search for Identity (Ebeveyn, Çocukları ve Kimlik Arayışı)

Solomon, kitabında, farklı kimlik ve özelliklere sahip çocuğu olan ebeveynlerin çocuklarını yetiştirirken yaşadıkları zevkler, zorluklar ve riskler üzerine  10 yılı aşkın süredir çalışıyor. Cüce, şizofren, göründüğünden farklı cinste olan çocukları yetiştirirken daha da güçlü bağlarla bağlanan ya da dağılan ailelerin çarpıcı öyküsü.

By Andrew Solomon.

Scribner, $37.50.

 

3 – THE PASSAGE OF POWER

The Years of Lyndon Johnson. (Lyndon Johnson’lı Yıllar)

Caro’nun toplamı artık 3 bin sayfayı geçen görkemli eserinin dördüncü cildinde, Johnson’ın Kennedy’nin öldürülmesiyle yardımcılıktan başkanlığına geçişinin piskolojik ve dramatik arka planıyla beraber etkileyici öyküsü.

By Robert A. Caro.

Alfred A. Knopf, $35.

 

4 – THE PATRIARCH

The Remarkable Life and Turbulent Times of Joseph P. Kennedy (Joseph P. Kennedy‘nin Unutulmaz Hayatı ve İniş Çıkışları)

Nasaw’un, Kennedy Ailesi’nin babası olan banker, spekülatör, film yapımcısı, büyükelçi ve elbette Kennedy hanedanlığının kurucusu Joe Kennedy’nin hayatının detaylarını bir araya getirdiği bu biyografiyi yazması tam 6 yıl sürdü.

By David Nasaw.

The Penguin Press, $40.

 

5 – WHY DOES THE WORLD EXIST?

An Existential Detective Story (Varoluşçu bir dedektif öyküsü)

Yüzyıllardır düşünürler, ‘’Neden dünya var? Neden varlık var?’’ sorusuna cevap arıyor. Holt, Londra’dan Paris’e oradan Texas’ın Austin şehrine uzanan eğlenceli ve ufuk açıcı bir yolculukla bu soruya cevap arıyor.

By Jim Holt.

Liveright Publishing/W. W. Norton & Company, $27.95.