Skip to content
Menu

Kongre, kolonoskopiden ve ikinci el oto pazarlamacılarından bile daha az popüler!

kongre

AMERİKA BÜLTENİ (5 Ocak 2013)

Yılın ilk gününde Mali Uçurum yasasını çıkararak dönemini kapatan 112’nci  Kongre, modern ABD tarihinin en düşük popülariteye sahip kongresi olarak tarihe geçti. ABD halkının çşitli konulardaki nabzını günlük tutan PublicPolicyPolling’e göre ise 112’nci Kongre, ‘’kolonoskopi, ikinci el oto pazarlamacısı ve Rock grubu Nickelback’ten bile daha düşük popülariteye sahip. Düşük popülaritede Kongre’yi geride bırakan iki şey ise Kuzey ve Kore ile bel soğukluğu hastalığı. Önceki gün başlayan 113’ncü Kongre’ye hitap eden Washington Post yazarı Chris Cillizza, ‘’113’ncü Kongre, hoşgeldiniz. Bilmeniz gereken ilk şey: Halk sizden nefret ediyor’’ diye yazdı.

113’ncü Kongre farklı mı olacak?

Ancak, bu hafta başlayan yeni Kongre’den iyimser bir beklentisi olanlar da var. ABD’nin 113’ncü Kongresinde, bir önceki Temsilciler Meclisi’nde yer almayan 82 yeni (47 Demokrat ve 35 Cumhuriyetçi) milletvekili var. Senato’da ise 8 yeni isim (8 Demokrat ve 3 Cumhuriyetçi) yer alıyor.

Daily Beast’ten John Avlon, ABD Kongresi’nden 2010’da oluşan ve Cumhuriyetçileri de etkisi altına alan Çay Partisi çağının sona erdiği görüşünde. Kongre’deki kamplaşmanın sona ermemekle beraber üslupta yumuşama yaşanacağı iddiasında.

Washington Post’tan Allen McDuffee ise, 113’ncü Kongre’nin ABD tarihinin en çoğulcu kongresi olduğuna dikkat çekerek, ümitli olmak gerektiğini savunuyor. İşte 113’ncü Kongre’nin sıradışı çoğulcu tablosu özetle şöyle:

Senato’nun tarihinde ilk kez beşte biri kadınlardan oluşuyor (16 Demokrat ve 4 Cumhuriyetçi kadın senatör)

Obama’dan sonra ilk kez bir siyahi senatör var. South Carolina’nın siyahi Senatörü Tim Scott, 19’ncu yüzyıldan beri derin güneyden Kongre’ye gelen ilk siyahi senatör.

Senatör Mazie Hirono (D-Hawaii) tarihteki ilk Budist senatör

Milletvekili Tulsi Gabbard (D-Hawaii), ABD tarihinin ilk Hindu kökenli Kongre üyesi

Senatör Tammy Baldwin (D-Wisconsin) ABD tarihinin ilk açıktan gay senatörü

Milletvekili Kyrsten Sinema (D-Arizona) tarihin ilk açıktan biseksüel Kongre üyesi

Milletvekili Tammy Duckworth (D-Ill.) tarihteki ilk kadın gazi Kongre üyesi

Tabii ki bu çoğulculuğun Kongre’deki atmosfere yansıyıp yansımayacağı kesin değil. Ancak, optimistlerin bir güçlü argümanı var ki karşı gelmek zor: 112’nci Kongre’den daha kötü bir Kongre mümkün müdür?