Skip to content
Menu

Türkiye’nin ABD’den alacağı 55 milyar doları aştı

para-desteAksiyon dergisinin haberine göre Türkiye’nin ABD Hazinesi’nin çıkardığı tahvillere yatırılan parası 55,3 milyar dolara ulaştı. ABD Hazinesi’nin 2012 yılı kasım ayı verilerine göre, 2012 yılının başında 27,6 milyar dolar olan Türkiye kaynaklı alımların tutarı yüzde 102 oranında artarak rekor kırdı. Bu, şimdiye kadar ulaşılan en yüksek tutar. Alımların başta Merkez Bankası olmak üzere çeşitli şirket ve bireysel yatırımcılar tarafından yapıldığı biliniyor. Dergi, Merkez Bankası döviz rezervlerindeki artış sonucu ABD tahvillerine yatırılan paranın da artmış olabileceği tahminine yer verdi.
ABD Hazine kâğıtları, uluslararası ihalelerde teminat olarak da kabul gördüğü için, yurtdışında çalışan Türk müteahhitlik firmalarınca da tercih ediliyor.
ABD Hazine tahvillerinin en büyük alıcısı, daha doğru bir ifadeyle ABD’nin en büyük alacaklısı, 1 trilyon 170,1 milyar dolarlık tutarla Çin. Onu 1 trilyon 132,8 milyar dolarla Japonya takip ediyor. ABD Hazinesi’nin yabancı ülkelere tahvil satışından doğan toplam borcu ise 2012 Kasım sonu itibarıyla 3 trilyon 985,7 milyar dolar.