Skip to content
Menu

Obama, İsrail’i ziyaret eden beşinci ABD Başkanı

obama-netanyahuAMERİKA BÜLTENİ (20 Mart 2013)

Barack Obama’nın oldukça konuşulan 50 saatlik İsrail ziyareti bugün başlıyor.  İsrail’in 65 yıllık tarihi boyunca 12 ABD başkanı görev yaptı ancak sadece 4’ü İsrail’i ziyaret etmişti. Obama İsrail’e gelen beşinci ABD başkanı olacak. İsrail ziyaretlerinde rekor tam 4 kez bu ülkeyi ziyaret eden Bill Clinton’a ait. Clinton’un gezilerinden üçü başkanlığının ilk döneminde gerçekleşmişti. George W. Bush her ikisi de 2008’de olmak üzere 2 kez ve Jimmy Carter ile Richard Nixon ise birer kez İsrail’i ziyaret ettiler.

Obama, Bush ve Clinton’un aksine İsrail parlamentosu Knesett’e konuşma yapmayacak. İsrail’e ilk ABD Başkanı ziyareti 1974 yılında gerçekleşti. Watergate skandalı ile zor günler geçiren Nixon, skandalın baskısından kurtulmak için İsrail’i ziyaret etti. Ancak işe yaramadı ve 55 gün sonra ABD başkanlığından istifa etmek zorunda kaldı.

Obama’nın ziyaretinde vereceği mesajlar beklenirken, yönetime yakın kaynaklar bu yöndeki beklentiyi düşürmeye ve ziyaretin ‘mesaj’ boyutunu düşük profilli tutmaya çalışıyor. Obama da, Ramallah, Tel Aviv ve Kudüs’te öncelikle ‘dinleyeceğini’ belirterek buna vurgu yaptı. Öte yandan ABD Senatosu’nun 77 üyesi imzaladıkları ortak mektupla Obama’dan gezisinde İsrail’in yanına olduğunu açıklamasını istediler. ABC News ve Washington Post’un ortak anketine göre de Amerikalıların yüzde 55’i Filistinlilere karşı İsrail’e sempati duyduklarını belirtiyor. Filistinlerin yanında olduklarını belirtenlerin oranı sadece yüzde 9. Ancak bu genel görüşe rağmen Amerikan halkının yüzde 70’i ABD’nin iki taraf arasındaki çatışmadan uzak durmasını istiyor.

İsrail’de yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre İsraillilerin yüzde 38’i Obama’nın İsrail’e karşı ‘düşmanca’ bir politika izlediğine inanıyor. Yüzde 33 ise Obama’nın politikalarının İsrail’in lehine olduğunu düşünüyor. Daha kötüsü ise, İsraillilerin sadece yüzde 10’u Obama hakkında pozitif düşünceye sahip. Geri kalanlar ise ‘pozitiften farklı’, ‘olumsuz’ ve hatta yüzde 17’si ‘nefretle’ bakıyor ABD başkanına.

Obama’nın gezisinde İsrail başbakanı Netanyahu ile toplamda 5 saate varan görüşmeler yer alması dikkat çekiyor. Birbirlerinden pek hazzetmedikleri sır olmayan iki liderin bu uzun görüşmeleri Netanyahu’ya, ABD başkanı ile en uzun süre görüşen dünya lideri ünvanı kazandıracak. Netanyahu’nun ajandasının ilk sırasında ise İran’ın nükleer programı yer alıyor. Suriye’deki sorun ve Filistin ile barış süreci de elbette gündemde yer alacak. İsrail’in Türkiye ve Mısır ile ilişkilerinin de görüşmelerde gündeme geleceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Obama, Cuma günü ayrılmadan önce Hıristiyanların Beytülahim’deki (Betlehem) kutsal kilisesini de ziyaret edecek.