Skip to content
Menu

Yahudi dünyasının Hamursuz Bayramı(Pesah) başlıyor

jewish

AMERİKA BÜLTENİ (25 Mart 2013)

Pazartesi akşamı gün batımıyla Yahudilerin Hamursuz Bayramı da(Pesah) başlıyor. İbrani takviminin Nisan ayının 15’inde başlayan Hamursuz bayramı,  İsrail’de 7 gün, İsrail dışındaki ülkelerde yaşayan Yahudiler tarafından ise 8 gün boyunca kutlanıyor. İbranice ‘pesah’, ve Amerikalılarca ‘passover’ adıyla anılan Hamursuz bayramında Yahudiler, İsrailoğullarının 210 yıl boyunca yaşadıkları Firavun’un hükümranlığından kurtulmasını kutluyorlar. 4 bardak şarap ve ekmekle başladıkları bayram boyunca, Yahudiler 8 gün, mayalı yiyecekleri yemiyorlar.

Hamursuz Bayramının ilk günü akşam yemeği olan ‘seder’ geleneğinde, yemek masası etrafında İsrailoğullarının Firavun’un zulmünden kurtuluşu (Exodus) konuşuluyor ve ilahiler okunuyor ve gece genellikle hep beraber okunan “L’Shana haba bi’Yerushalayim (Gelecek yıl Kudüs’te) şarkısı ile son buluyor. Seder yemeği Yahudilere özgü değil. Birçok Yahudi aile Yahudi olmayan komşularını arakdaşlarını da bu yemeğe davet ediyor.

Yahudiler Hamursuz bayramı boyunca evlerinde mayalı hiçbir yiyecek yememekle kalmıyor aynı zamanda bulundurmuyorlar da… Passover’den önceki akşam ‘’Bedikat Chametz’’ olarak adlandırılıyor ve kandil eşliğinde evin her köşesinde ‘’Chametz’’ olarak adlandırılan ekmek yiyecek kırıntıları özenle temizleniyor. Evlerdeki buzdolaplarındaki dolap altlarındaki en küçük ekmek yiyecek kırıntısına kadar temizlenmesi gerekiyor. Hatta, diş araları bile önce fırçalanıp, diş ipleriyle özenle temizlenerek, diş aralarında bile bir parça ‘chametz’ kalmadığında emin olunuyor. Yenilebilir durumdaki ekmekler, Yahudi olmayanlara satılmak üzere özel satış noktalarına gidiyor. Geri kalanlar ise ‘’Sereifas Chametz’’ olarak adlandırılan Passover’den önceki sabah evlerinin önünde ateşe veriliyor. Özellikle, Brooklyn’de Ortodoks Yahudilerin yaşadığı mahalleler bu yıl da Pazartesi sabahı her tarafta yanan ateşlerle ilginç bir görüntüye büründü.

Temizlik firması, ‘bayram’dan kar çıkarıyor

Ancak iş koşulları nedeniyle ‘chametz’ temizliğine vakti olmayan birçok Yahudi’nin kendileri yerine evlerinde Passover temizliği yapacak birini aradıklarını gören Home Clean Home firması, bu sektöre el attı. Home Clean Home (Evim evim Temiz Evim) firması, tahtakurusu ile mücadelede, inşaat sonrası ev temizliğinde uzmanlaşmış bir ev içi temizlik firması.

Şimdi evin büyüklüğüne göre 500 dolar ve daha fazlasını ödeyenlerin evlerine gidip, tek bir kırıntı ve toz kalmayacak şekilde temizliyorlar. Brooklyn merkezli firma, evi önce elektrikli süpürgeyle süpürdükten sonra evdeki her mobilyanın altını üstünü özel olarak temizliyor. Bütün dolaplar boşaltılıp temizlenip yeniden yerlerine yerleştiriliyor. Buzdolabı tamamen boşaltılıyor. Fırının her tarafı nokta nokta temizleniyor. Halılar yıkanıyor, beyaz pamuk çubuklarla kırıntı olabilecek bütün girinti ve çıkıntılar kontrol ediliyor. Firma müdürü Hananya Ederi, ‘’Basit gibi görünse de oldukça detaylı bir iş’’ diye anlatıyor ve ekliyor: ‘’Aslında sembolik olarak bir ego temizlemesi. Manevi bir yönü var. Bunun dışında bildiğin bahar temizliği’’.