Skip to content
Menu

Dünya, Berlinli terzi Ali amcanın şıklığını konuşuyor

AMERİKA BÜLTENİ (30 Mart 2013)

Berlin’de bir cafede garsonluk yapan Zoe Spawton, hergün cafenin önündeki masaları dizdiği sabah saat tam 9:05’te, şık kıyafetleriyle geçen ihtiyar adamı farketmekte geçmedi.

29 yaşındaki Avustralyalı fotoğrafçı Spawton, 83 yaşındaki gurbetçi Ali amcayı hergün farklı bir elbiseyle tamamladığı şıklığıyla fotoğraflamaya başlayınca internette fenomene dönüşen bir öykü de doğdu. Spawton’un ‘What Ali Wore (Ali bugün ne giydi)’ başlıklı Tumblr sayfası internette hızla yayılmaya başladı.

Kabadayı yürüyüşünden etkilendi

Bütün dünyada takipçileri olan Tumblr sayfası, son olarak  CNN’e de konu oldu. Spawton, Ali amcanın sadece kıyafetlerinin değil  ‘’kabadayı tarzı (swagger)’’ yürüyüşünden de etkilenmiş. Birkaç hafta süren selamlamalardan sonra, çok az Almanca bilen Spawton, çok az İngilizce bilen Ali amcayı fotoğraflarını çekmeye ikna etmiş. Bu arada Ali amcanın Türkiye’den 44 yıl önce Berlin’e geldiğini de öğrenmiş. Aslında doktor olan Ali amca, emekli olduktan sonra terziliğe başlamış ve 10 yıldır da Berlin’de yalnız yaşıyor. Tumblr sayfası, bir Alman moda blogunun bu hafta haber yapmasından sonra, 29 yaşındaki Avustralyalı bir kadın fotoğrafçı ile 83 yaşındaki Türk’ün bu sıradışı dostluğu bir anda internet fenomenine dönüştü.

Tumblr sayfasında terzilik yapan Ali amcanın 31 fotoğrafı yer alıyor. Spawton, Ali amcanın soyadını ve çalıştığı yeri ise kişisel mahremiyetini ihlal etmemek için gazetecilere vermiyor. Sayfaya yorum gönderen birçok kişi Ali amcanın kendilerine babalarını ya da dedelerini hatırlattığını belirtiyor.

Spawton aşağıdaki fotoğrafı Ali amca artık ünlü olduktan sonra 28 Mart günü çekmiş. Fotoğrafın altına ise şu notu düşmüş:

‘’Ali’nin bugünkü fotoğrafını her zamankinden fazla insanın göreceğini sezdiği belli oluyor. Müthiş giyinmiş bugün’’

what-ali-wore-ne-giydi-berlin-zoe-spawton