Skip to content
Menu

CNN, Boston’daki habercilik fiyaskosuyla komedyenlerin diline düştü

cnnAMERİKA BÜLTENİ (23 Nisan 2013)

Boston’da hayatın normale dönmeye başlamasından sonra bu kez de medyanın Boston’daki gelişmeleri yansıtma şekliyle ilgili değerlendirmeler de başladı. En büyük tepki ise, Rupert Murdoch’a ait New York Post gazetesine yönelik. Ölü sayısını 12 verip bunda ısrar eden gazete ardından bir Suudi Arabistanlı zanlının yakalandığı ve sorguda olduğu haberi ile kamuoyunu yanılttı. Buna tepkiler devam ederken gazete ertesi gün tamamen masum iki gencin fotoğraflarını kapağından işte teröristler diye basarak yeni bir skandala imza attı.

Aslında New York Post gazetesi ve Fox News genel olarak gazetecilik standartlarının çok dışındaki çizgileriyle bu eleştirileri çok dikkate almış gözükmüyorlar. Henüz özür bile dilemediler.

Ancak bir başka köklü medya kuruluşunun Boston’dan skandal denilecek yayınları ise tepkiden çok alay konusu oldu. Körfez Savaşı’ndaki haberciliğiyle gazetecilik tarihine geçen, televizyon haberciliğinin atası CNN, Boston’da tam anlamıyla döküldü. New York Times yazarı David Carr’ın eleştirisi önemliydi: ‘’Ne zaman büyük bir olay olsa içgüdüsel olarak CNN’e bakıyoruz önce. CNN’in iyi ve bu ilgiye değer olmasını istiyoruz. Ancak geçen hafta bu eğilimimiz büyük darbe aldı’’

CNN’in dibe vurduğu an ise John King’in Çarşamba günü zanlının tutuklandığı haberiyle yaşandı. Bu uydurma SON DAKİKA haberinden sonra Twitter’da CNN şakası fırtınası esti. ”Jeff Zucker’ın yayın yönetimine gelmesinden beri CNN’in en önemli haberi, elektriksiz kalan bir lüks yolcu gemisinin Karayipler’de rastgele sürüklenmesi oldu. CNN bu hafta o gemiye çok benziyordu’’ diye yazdı Carr.

CNN, zanlı için Boston’da insan avı başlatılan Cuma günü, diğer haber kanallarını atlatabilmek için, sürekli olarak olay yerinden polisin her hareketini canlı yayınladı. Hiçbir detay atlamamaya çalıştı. Ancak bu amaçsız efor  çok büyük hatalara gaflara yol açtı. Dahası bu büyük efora rağmen zanlının yakalandığı haberini kamuoyu önce NBC’den duydu. Ünlü komedyen Jon Stewart, CNN’in yaşadığı bu habercilik fiyaskosunu, oldukça etkili şekilde makaraya aldı. Ortaya, aşağıdaki, her habercinin mutlaka izlemesi gereken çarpıcı video çıktı: