Skip to content
Menu

Minnesota’da 4 yaşında çocuk belediye başkanı seçildi

Robert-Tufts

AMERİKA BÜLTENİ (18 Mayıs 2013)

Gün geçmiyor ki demokrasinin yeni bir başarısına tanık olmayalım. Demokrasi bu kez de şapkasından 4 yaşında bir belediye başkanı çıkardı. Üstelik, 3 yaşında ilk seçimini kazanan 4 yaşındaki Robert ‘Bobby’ Tufts’ın bu ikinci seçilişi. ABD, Minnesota eyaletinin Dorset adlı küçük kasabasının belediye başkanını konuşuyor. Geleneksel olarak her yıl bir kez belediye başkanını seçen yaklaşık 30 nüfuslu kasabanın belediye başkanlığı seçim yöntemi de son derece demokratik. 1 Dolar adaylık ücretini ödeyen herkes aday olabilir. Seçmenler, başkan olmasını istediği kişinin adını bir kağıda yazıp şapkanın içine atıyor. Şapkadan çekilen isim belediye başkanı oluyor.

Aktif bir çocuk olan Robert Tufts, seçimi şansa bırakmayıp, dükkan dükkan gezerek rozetini dağıttı. Emeği boşa gitmedi ve şapkadan yine onun adı çıktı. İlk işi koşarak öğrencisi olduğu ana okuluna giderek arkadaşlarına müjde vermek oldu. Sonsuza kadar Dorset Belediye başkanı olarak kalacağını da belirterek. Duygu olarak diğer seçilmişlerden farklı olmadığını bu iddiasıyla da gösterdi.

Belediye başkanının sözcüsü anne Emma Tufts, başkan beyin günlerini genelde ana okulunda kız arkadaşlarıyla ‘laklakla’ geçirdiğini belirtiyor.

First Lady Sophia

Göreve ikinci kez seçilen Robert Tufts, medyaya, adı Sophia olan bir kız arkadaşı olduğunu da açıkladı. Ancak First Lady’nin, kasabanın yeni belediye başkanının kalbini çaldığından haberi olup olmadığı öğrenilemedi. Yerel medya, belediye başkanının şarkı söylemeyi ve dans etmeyi sevdiğini de belirtiyor. En büyük hobisi ise balık tutmak.

100 yıl önce demiryolunun geçmesiyle kurulan ve büyüyen Dorset, yıllar içinde nüfusunun önemli bir kısmını kaybetti. Kasabanın kendini ‘dünyanın restoran başkenti’ olarak ilan etmesinin nedeni ise ‘kişi başına düşen restoran sayısının dünyada en fazla olduğu yer olması’. Bu, 30 nüfuslu kasabanın sadece demokraside değil, istatistik biliminde de çok geliştiğinin göstergesi.