Skip to content
Menu

Bir Neocon daha pes etti: ‘Demokrasi ihracı’ politikasından vazgeçelim

newt-gingrichAMERİKA BÜLTENİ (5 Ağustos 2013)

Cumhuriyetçi Parti içinde hakim Neocon eğilimlere karşı gelişen Libertaryan isyan büyüyor. Cumhuriyetçi Parti tabanında etkili isimlerden biri olan ABD Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich de, ABD’nin yabancı ülkelere askeri müdahalesi konusundaki Neocon düşüncelerini yeniden gözden geçirdiğini açıkladı ve libertaryan sözcülere destek verdi.

2012 başkanlık seçiminde başkan adayı Mitt Romney’e karşı Cumhuriyetçi Parti içinde adaylık mücadelesiyle de hatırlanan Gingrich, önde gelen tutucu gazette Washington Times’da pazar günü yayınlanan röportajında önemli açıklamalarda bulundu. Gingrich, ABD’nin ‘demokrasi ihracı’ gücünün yeniden sorgulanması gerektiğini ve alternatif stratejilerin konuşulması gerektiğini söyledi:

‘’Ben bir Neocon’um. Ancak bir noktada Neocon da olsanız derin bir nefes alıp kendinize Ortadoğu politikalarımızın başarılı olup olmadığını sormak zorundasınız. Belki de demokrasi ihraç gücümüz sandığımız kadar güçlü değil’’

Gingrich, müdahaleci dış politikanın etkili olduğuna artık inanmadığını da açıkladı:

‘’Radikal İslam’a karşı 12 yıldır uyguladığımız politikanın etkin olduğunu söylemek zor. Etkin politikanın ne olabileceğini tartışmaya ihtiyacımız olduğuna inanıyorum’’.

Irak ve Afganistan’ın işgaline verdiği yüksek destekle bilinen Gingrich, ABD’nin Ortadoğu’da İsrail yanlısı müdahalelerde bulunmaktan kaçınmaması gerektiğini de savunuyordu. Gingrich 2012 başkan adaylığı sırasında da ABD Başkanı olması halinde, müdahaleci Neocon görüşleriyle bilinen eski BM BÜyükelçisi John Bolton’u ABD Dışişleri Bakanı olarak atayacağını açıklamıştı. Gingrich’in adaylık mücadelesindeki dış politika ekibinin tamamı da George W. Bush yönetiminin önde gelen Neocon isimlerinden oluşmuştu.

Gingrich’in Cumhuriyetçi Parti içinde hakim Neocon çizgiye son dönemde etkili bir muhalefet sergileyen Libertaryan Senatörler Rand Paul ile Ted Cruz’a övgüler dizmesi de politik çizgisindeki kırılmanın işareti olarak yorumlandı.

İLGİLİ HABER

Amerikan politikasında ‘conservatism’ nedir? ‘Conservative’ler kimlerdir?