Skip to content
Menu

El Cezire Amerika yayına başladı; Amerikalı izler mi?

el-cezire-al-jazeera

AMERİKA BÜTENİ (20 Ağustos 2013)

ABD’de bugün 48 milyon kablolu TV abonesi, kanallar arasında dolaşırken 24 saat yayın yapan yeni bir haber kanalı ile karşılaşacak: Al Jazeera America (El Cezire Amerika).

Katar merkezli El Cezire televizyonu, bu yıl başında ABD eski başkan yardımcısı AL Gore’un kurucu ortağı olduğu Current TV’yi 500 milyon dolara satın almıştı. New York Times gazetesinden Brian Stelter’a göre, El Cezire Amerika’nın yayına başlaması, Rupert Murdoch ve Roger Ailes’ın 1996’da ‘Fox News’ haber kanalını kurmasından beri ABD’de gerçekleşen en ihtiraslı haber kanalı girişimi.

El Cezire Amerika, CNN, FOX News, MSNBC News gibi dev rakiplerin olduğu Amerikan haber kanalı rekabetinde, ‘daha az bağıran’ bir haber kanalı vaadiyle kendine yer açmaya çalışacak. Rakiplerinden çok daha fazla ‘yerinden dünya haberi’, az stüdyo yorumcusu, günde toplam 14 saat doğrudan haber sunumu, bol belgesel, az reklam da vaatler arasında.

El Cezire Amerika başkan vekili Ehab Al Shihabi, ‘kanallarının, rakiplerinden farklı olarak, objektif verileri, tarafsız haberleri ve derinlikli analizleri yayınlayacağını söylüyor: ‘’Çok daha az yüksek ses, çok daha az yorum ve çok daha az magazin ünlüsü haberi olacak’’.

Hiç şüphesiz El Cezire Amerika’nın en büyük avantajı kısa vadede her hangi bir reyting kaygısının olmaması. The Daily Beast’ten Christopher Dickey, ‘’Yeni kanalın cebi, her hangi bir reyting başarısızlığını en azından kısa vadede kaldırabilecek kadar derin’’ yorumunda bulunuyor. Akrasında petrol zengini Katar’ın yönetimi olan kanal, şimdiden El Cezire Amerika için yaklaşık 900 kişiyi işe aldı. Bunlar arasında NBC News’in eski ankormanı John Seigenthaler, CNN’in kıdemli sunucuları Joie Chen ve Ali Velshi de var.

Ancak El Cezire Amerika’nın uzun vade de olsa kendine bir seyirci kitlesi oluşturması gerekiyor. Bu yolda karşılacağı engeller ise ‘yabancı’ kaynaklı olmasından ibaret değil. Kablo TV seyircisinin artık doğrudan habere ilgi duyduğunu söylemek de zor. Politico’dan Dylan Byers, CNN’in bile geleneksel haber kanalı modelinden uzaklaşmaya başladığı bir dönemde El Cezire Amerika’nın başarılı olabileceğine bir delil bulmanın güçlüğüne dikkat çekiyor.

Tabii ki en önemli güçlük ise, bir çok Amerikalının, El Cezire’yi, 11 Eylül’den sonra Usame Bin Ladin’in video mesajlarını yayınlayan kanal olarak hatırlaması. Bazı analistlere göre El Cezire’nin Current TV’yi satın almasından hemen sonra Time Warner’ın Current TV frekansını kablo ağından çıkarmasının da El Cezire’nin ortalama Amerikalı gözündeki imajından kaynaklandığı düşüncesinde.

El Cezire Amerika başkan vekili Ehab Al Shihabi ise ‘anti-Amerikan oldukları’ algısıyla nasıl mücadele edecekleri konusunda, ‘’El Cezire Amerika Amerikalılara hitap eden bir Amerikan televizyonu olacak’’ diye konuşuyor.

AL Jazeera English halen ABD’deki bazı kablolu yayın ağlarında yayın yapıyor ve 4,5 milyon aboneye ulaşıyor.

Brookings Enstitüsü analisti Shibley Telhami, USA Today gazetesine yaptığı açıklamada, El Cezire Amerika’ya karşı, sektörün özellikle kablo ve uydudan yayın yapan kesiminde bir hoşnutsuzluk olduğuna dikkat çekiyor: ‘’Nihayetinde bu Amerikalıların nefret etmeye bayıldığı bir TV kanalı’’

ABD’de konuyla ilgili haberlerde dikkat çekilen konulardan biri de bir Körfez emirliğinin sponsorluğunu yaptığı kanalın, ABD-Ortadoğu ilişkileri konusundaki haberlerde ‘tarafsızlığını koruyup koruyamayacağı’.  AL Jazeera English’in 2008 – 2010 yılları arasında yöneticiliğini yapan Tony Burman, Kanada’nın Toronto Star gazetesine yaptığı açıklamada, ‘’Katar hükümetinin yayınlarına ve gazeteciliğe her hangi bir müdahalesine şahit olmadığını ve böyle bir hisse hiç kapılmadığını’’ söylüyor:

‘’O zaman da bugün de öyle. Ancak Katar, Ortadoğu’da bugün ben Doha’deyken olduğundan daha çok önem arzediyor. El Cezire’nin performansının, Katar hükümeti tarafından çok daha yakından incelendiğini düşünüyorum’’

Burman, ‘’El Cezire Amerika, Katarlı patronlarının Washington ile ilişkilerini geliştirme çabasının bir ürünü olabilir mi?’’ sorusuna ise ‘’çok iyi bir soru’’ yanıtı vermekle yetiniyor.

El Cezire Amerika, Amerikalıların önyargılarını aşsa bile oldukça kalabalık bir kulvarda kendine yer aramanın zorluğuyla yüzyüze. Satın aldıkları Current TV de, arkasında ABD eski başkan yardımcısı Al Gore ve Keith Olbermann gibi güçlü isimlere rağmen bu kalabalık kulvarda başarısız olmuştu. Temmuz ayı verilerine göre Temmuz ayında ‘prime-time’da ortalama sadece 24 bin kişi Current TV izliyordu. Aynı sürede Fox News izleyen ise 1,3 milyon civarındaydı.

Ancak, John Seigenthaler ve Joie Chen’ın, Fox News’in Sean Hannity’si veya MSNBC’nin Rachel Maddow’u karşısında yapabileceklerinin haber değeri olacağından kimsenin şüphesi yok.