Skip to content
Menu

ABD Senatosu anlaştı, gözler Temsilciler Meclisi başkanı John Boehner’da

john-boehner

AMERİKA BÜLTENİ (16 Ekim 2013)

Senato Demokrat çoğunluk lideri Harry Reid ile Senato Cumhuriyetçi azınlık lideri Mitch McConnell’ın, ABD’nin borç tavanını yükseltecek bir tasarı üzerinde anlaştıkları bildiriliyor.

Senato’nun iki liderinin uzlaştığı belirtilen tasarıya göre, ABD hükümetine 15 Ocak 2014 gününe kadar bütçe harcama yetkisi verilecek. Yine, 7 Şubat 2014’e kadar yetecek kadar da borçlanma tavanı yükseltilecek. Ve Kongre’nin her iki kanadına 13 Aralık 2013 gününe kadar bütçe açığını azaltacak bir plan hazırlamakla mükellef olacak ortak bir bütçe konferans grubu kurulacak.

Ancak Senato’daki uzlaşma tek başına yetmiyor. Şimdi, Senato’nun geçireceği tasarıyı, Temsilciler Meclisi’nin de kabul etmesi gerekiyor. Bu noktada bütün gözler Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’ın üzerinde olacak. Boehner’ın önünde kariyeri açısından iki kritik opsiyon var. Birinde ABD’yi temerrüde sürükleyebilir diğerinde ise kendi liderliğini kaybedebilir.

Dünya ekonomisi bu adamın alacağı tavrı bekliyor

Buna göre Boehner, ‘’Hastert Rule (Hastert Kuralı)’’ olarak bilinen ve adını Temsilciler Meclisi eski başkanı Dennis Hastert’tan alan teamülün dışına çıkabilir. Hastert Kuralı, ‘’Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı, Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi grubun çoğunluğunun olumlu oyuna sahip olmayan hiç bir tasarıyı gündeme alarak oylatmaz’’ şeklinde. Boehner, bu kuralın dışına çıkarak Senato’dan gelecek tasarıyı oylatacak. Bu durumda tasarının Demokratlar ve ılımlı Cumhuriyetçilerin oylarıyla geçmesi yüksek olasılık. Ancak bu kararıyla tutucu milletvekillerinin büyük tepkisini çekmesi kesin Boehner’ın Temsilciler Meclisi başkanlığı tehlikeye girecek.

Ya da Boehner, partinin tutucu Çay Partili milletvekillerinin dediğine uyarak, onların istekleri doğrultusunda hazırlanmış üçüncü bir tasarı için daha zorlayacak. Bu tasarının da ilk ikisi gibi Senato’da kabul görmesi imkansız olduğu için bu yol fiili olarak ABD’nin 17 Ekim’e uzlaşmasız girmesine yol açacak. Ancak ABD’ye maliyeti çok yüksek bu yol da Boehner’ın politik kariyerini bitirebilir.

Boehner’ın şu andaki tek avantajı ise parti içinde onun koltuğuna talip tek bir kişi bile olmaması. Boehner’ın tutuculara ‘gerçekle yüzleşmeden önce’ öfkelerini kusma imkanı vererek akıllı bir strateji izlediğini düşünen bazı analistler de var.

ABD’nin borç tavanı krizini Şubat ayına kadar erteleyeceğine ilişkin işaretler artarken, Şubat ayında aynı dramanın yaşanıp yaşanmayacağı merak konusu.