Skip to content
Menu

Oxford Sözlüğü, 2013 yılının sözcüğünü seçti: ‘Selfie’

'Selfie' kelimesi, Ağustos ayında Papa'nın bu fotoğrafıyla bütün küreye yayıldı.
‘Selfie’ kelimesi, Ağustos ayında Papa’nın bu fotoğrafıyla bütün küreye yayıldı.

AMERİKA BÜLTENİ (19 Kasım 2013)


İngilizce sözcük dağarcığının en önemli referans kaynaklarından biri olan Oxford Dictionaries, 2013 yılının İngilizce sözcüğünü seçti: Selfie. Kişinin, akıllı telefon veya webcam aracılığıyla kendi fotoğrafını çekip internette paylaşmasını ifade eden ‘selfie’, kısa sürede İngilizce’nin de dışına taşarak bir çok dile de yerleşti. ‘Selfie’ın yılın sözcüğü seçilmesi en çok Avustralyalıları mutlu etti. Çünkü araştırmacılara göre ‘selfie’ sözcüğü ilk kez 2002 yılında Avustralyalılara ait bir online forumda kullanıldı.

Sözcüğün her ne kadar 10 yıldan eski bir tarihi olsa da, son 1 yılda Twitter ve Instagram aracılığıyla kitlesel bir kullanıma kavuştu. Bazı araştırmalara göre kullanımı son 12 ayda yüzde 17000 oranında arttı.

Oxford Sözlüğü yetkilileri, ‘selfie’ sözcüğünün, aralarında, ‘twerk (seksi çağrışımlı kalça sallama şeklinde dans)’ , ‘bitcoin’ (dijital para), ‘showrooming’ (Mağazaları ziyaret edip ürünleri gözle gördükten sonra eve gidip online satın alma eylemi) gibi sözcüklerin de olduğu kısa bir liste arasından oy birliği ile seçildiğini açıkladılar. Seçimde sözcüğün yeni icat edilmiş olmak zorunda olmadığı ancak son bir yılda yaygın şekilde kullanıma girmiş olmasının gerektiğine işaret edildi.

Oxford Sözlüğü, geçtiğimiz yıllarda da, “unfriend (2009), “credit crunch (2008), “carbon footprint (2007) gibi isimlendirmeleri yılın sözcüğü seçmişti.