Skip to content
Menu

Olası bir ABD – Rusya savaşı, nasıl bir savaş olur?

obama-putin

AMERİKA BÜLTENİ

(31 Ağustos 2014)

Ukrayna’daki kriz, dünyanın süper gücü ABD ile eski rakibi Rusya’yı uzun yıllardır görülmemiş ölçüde karşı karşıya getirmiş durumda. Krizin iki ülke arasında bir sıcak savaşa dönüşme ihtimalini yüksek gören analist sayısı şimdilik fazla değil. Herşeyden önce Ukrayna NATO üyesi değil ve Obama da başkanlığını ülkesini yeni bir savaşa sokmadan tamamlamak istiyor.

Ancak Ukrayna’nın komşularının çoğu NATO üyesi. NATO üyesi komşulardan biri Ukrayna’ya yardım eder ve Rusya’dan karşılık görürse kendini bir anda Rusya ile savaşta bulabilir. Bu durumda NATO’nun da müdahil olma yükümlülüğü var.

Çok zayıf bir olasılık da olsa bir ABD  – Rusya savaşı çıkarsa neye benzer? İşte en çok konuşulan 3 senaryo:

Nükleer kıyamet

Soğuk Savaş’tan beri devam edegelen karşılıklı nükleer silahsızlanmaya rağmen halen her iki ülkenin elinde de binlerce nükleer savaş başlığı var. Amerikan medyasında bu yıl başında yayınlanan haberlere göre ABD’nin bütün kıtalararası balistik füzelerinden(KABF) halen aktif halde bekleyen 448 tanesinin tamamı Rusya’ya kilitli. Sayısı tam bilinmemekle beraber Rusya’nın aktif haldeki bütün kıtalararası balistik füzelerinin de ABD’ye hedefli olduğunu tahmin etmek güç değil. ABD’nin toplam 7700 nükleer savaş başlığı var. ABD Bilimadamları Federasyonu’nun yayınladığı bir rapora göre bunlardan 1950’si KABF’ler, denizaltılar, uçaklarda, binlercesi de raflarda kullanılmayı veya imha edilmeyi bekliyor. Rusya’nın nükleer savaş başlığı sayısı toplamı ise ABD’den biraz fazla, 8500 tane. Ancak bunlardan sadece 1800’ü operasyonel durumda. ABD ve Rusya arasında bir nükleer savaşın kazananı kesinlikle olmaz. Her iki ülke için de telafisi imkansız bir yıkım demek. İngilizce ifadesiyle ‘MADness (çılgınlık)’. MAD, İngilizce, ‘’mutually assured destruction (karşılıklı garanti yıkım)’’ ifadesinin baş harflerinden oluşan bir tabir. İki ülke de ‘çılgınlığın’ farkında olduğu için, 1948’de Berlin’de, 1956’da Macarisan’da, 1961’de Küba’da, 1968’de Prag’da karşı karşıya gelmelerine rağmen nükleer seçeneği kullanmadılar. İnsanlığın bu senaryoya karşı bugün de tek umudu bu dehşet verici caydırıcılığı.

Doğu Avrupa’de geleneksel bir savaş

Soğuk Savaş döneminde beklendiği halde gerçekleşmeyen bir başka senaryo. Ukrayna krizi ile yeniden konuşuluyor. Ancak, böyle bir savaşın birinci senaryodaki nükleer savaşa dönüşmesinin kaçınılmazlığı, bu senaryoyu da nerdeyse imkansız hale getiriyor. Ancak diyelim ki herşeye rağmen gerçekleşirse böyle bir savaşın neye benzeyeceğine teorik olarak bakalım. ABD’nin Çin ile teke tek durumda olduğu Pasifik cephesinin aksine Ukrayna’da patlayacak bir savaşta NATO’nun tüm imkanları ve müttefikleri de ABD’nin hemen arkasında olacak.

Ancak spor deyimiyle söylersek, deplasmandaki ABD’nin aksine Rusya’nın saha avantajına sahip olması önemli bir faktör. Kırım, Rusya donanmasının kalesi. Ve Rus ordusunun tamamı da sınırın hemen öbür tarafında hazır bekliyor.

Bununla beraber ABD ve NATO’daki müttefiklerinin de 40 ülkeye yayılmış 598 askeri üsle Rusya’yı adeta dört bir yandan vurabileceğini de gözardı etmemek lazım. ABD’nin kendi topraklarındaki ve okyanuslardaki adalarındaki toplam 4461 üssü de cabası. ABD, birçok üssünün ve büyük bir askeri varlığının olduğu Almanya ile Rusya’nın batısına, Katar ve Diego Garcia üsleri ile güneyine, Japonya ve Güney Kore’deki üsleriyle doğusuna kolayca saldırabilir. NATO müttefikleri Fransa ve İngiltere’nin Rusya’ya çok daha yakın askeri üsleri de var. Dahası, Rusya’nın hemen batısı boyunca ve hemen güneyindeki Türkiye’deki NATO üsleri ise böylesi bir savaşın en kilit fasiliteleri olacak. Peki Rusya? NYU Profesörü Mark Galeotti Washington Post’a yaptığı açıklamada, ‘’Rusya’nın da Küba’da askeri varlığı var’’ diyor. Bir de Suriye’nin Tartus kentinde bir deniz üssü var. Rusya’nın eski Sovyet ülkeleri hariç bu ikisi dışında dış askeri üssü yok.

Rusya’nın halen silah altında olan 845 bin askeri var. 2,5 milyon da seferberlik emri bekleyen yedeği… Tank, top ve mayında da sayı üstünlüğü var. Profesör Galeotti, Rusya’nın asker gücünün ABD ve müttefikleri kadar olmadığını ama kesinlikle 1990’lardan daha iyi durumda olduğunu vurguluyor ve ekliyor: ‘’Rus askeri birlikleri ile özel kuvvetleri olan Spetsnaz birlikleri, Rusya’nın komşusu küçük ülkelere karşı dayılık taslayabilir ama NATO karşısında aynı ölçüde etkili olamazlar. Çin’i de yenemez Rusya.’’ Profesör Galeotti, Rusya’nın Karadeniz donanmasını ise daha fazla küçümsüyor: ‘’İtalyan donanması tek başına kolayca Rusya’nın Karadeniz donanmasını imha edebilir’’.

ABD’nin ise silah altında 1,4 milyon askeri var. 850 bin de yedek askeri bulunuyor. Ancak ABD’nin asıl savaş gücü dünyanın dört bir köşesindeki 598 askeri üssü olacak. Muhtemel savaşta Rusya ile ilk askeri temasa girecek NATO Taktik Kuvvetlerinin (NRF) ise halen savaşa hazır 13 bin askeri var. Binlerce de yedeği bulunuyor.

Savaş başladığında Rusya’nın kalesi Sivastopol olacağından ABD/NATO’nun ilk hedefi de burası olacak. ABD/NATO’nun buraya hava saldırısı opsiyonunu kullanacağı açık. Radar, füze ve elektronik savaş ekipmanları bakımından ABD uçaklarının üstünlüğü tartışılmaz. Ancak Rus uçaklarının manevra kabiliyeti daha yüksek. Financial Times’tan Charles Clover, bu özellikleri sebebiyle klasik it dalaşında Rus uçaklarının avantajlı olduğunu belirtiyor. Rus savunma analisti Ruslan Pukhov ise, it dalaşının artık Top Gun filmi kadar démodé olduğunu söylüyor aynı gazeteye: ‘’Sovyetlerden sonra havacılıkta Amerikalıların gerisinde kaldık. Açığı kapatmak içinse hava savunma sistemlerine ağırlık verdik. S-300 ve S-400 hava savunma sistemleri dünyanın en iyisi. Boks gibi. Sağ eliniz zayıfsa, sol elinizi güçlendirirsiniz. Havadaki zayıflığımızı, karada hava savunma sistemi ile kapattık’’

ABD – Rus geleneksel savaşı büyük ihtimalle berabere bitmez. Ancak kim kazanırsa kazansın kıyametvari bir savaş olur. Bu da üçüncü senaryo ihtimalini en olası seçenek yapıyor:

Örtülü Savaş

Rusya ve ABD’yi askeri olarak karşı karşıya getiren krizdeki ürpertici ihtimallerin en iyisi. Aslında kısmen yaşanmaya başlanmış bir senaryo. ABD, Ukrayna’ya vereceği finansal ve askeri destekle savaşa örtülü katılır. Tek amaç da Rusya’yı Ukrayna dışına çıkarmak. Ya da bunun bir adım ilerisinde ABD ve NATO, Ukrayna Ordusuna destek sağlar. Buna karşılık Rusya da, Rus yanlısı ayrılıkçı Ukraynalıları askeri olarak örgütler ve destek verir. Görüntüde sadece bir Ukrayna iç savaşı yaşanır. ABD – Rusya arasında böylesi bir örtülü savaş ilk olmaz. Daha önce Rusya, Kuzey Vietnam’ı destekleyerek ABD’yi yenip evlerine göndermelerini sağladı. ABD de Mücahitleri destekleyerek Rusları Afganistan’dan atmalarını sağladı. Tarih tekerrür edecekse, bu, işgal ordusuna kötü haber. Böylesi bir savaşta eli güçlü olan ABD.