Skip to content
Menu

Oscar yolunda tüm zamanların en büyük ayak oyunları

oscar

AMERİKA BÜLTENİ (27 Ocak 2014)

Oscar ödül töreni için geri sayım başladı. Akademi üyelerinin, aday film ve sanatçılar için oy kullanma işlemi devam ediyor. Oscar ödül töreni her ne kadar sinema seyircisi için bir tür eğlence olsa da, film yapımcıları için kasalarına ekstradan milyonlarca dolarlık yeni gişe hasılatı girmesi demek. Bu da, oylama öncesinde, yapım şirketleri arasında, perde arkasında zaman zaman kuralların ve etiğin dışına çıkan bir mücadele yaşanmasına sebep oluyor. Her yıl olduğu gibi bir çok medya kuruluşu aracılığıyla adayların şanslarını olumlu veya olumsuz yönede etkileyebilecek haberler yapılıyor. Bu tür haberler oylamaların başlayacağı günlerde çok daha yoğunlaşıyor. Peki rakip filme çamur atma kampanyaları işe yarıyor mu?

İşte Oscar yolunda tüm zamanların en büyük ‘çamur at’ kampanyaları ve sonuçları:

1 – MEDYA PATRONUN KARARTMA YAPMASI

FİLM: ‘’Citizen Kane’’. Bugün tüm zamanların en önemli filmi kabul edilen Citizen Kane, 1942 yılında en iyi film de dahil 9 dalda Oscar adayı olmuştu.

ÇAMUR: Filmin ana karakteri Charles Foster Kane’in temsil ettiği açık olan dönemin büyük medya patronu William Randolph Hearst, sahibi olduğu tüm medya organlarında film ile ilgili tek kelime bahsedilmesini yasakladı. Etkisini kullanarak filmin gösterime gireceği salon sayısını bayağı azalttı ve filmin yöneteni Orson Welles hakkında iftira kampanyası açtı.

ÇAMUR TUTTU MU? Evet. En iyi film ödülünü ‘’Vadim O Kadar Yeşildi ki’’ filmine kaptıran Citizen Kane, 9 adaylıktan sadece ‘en iyi senaryo oscarı’ ile evine döndü. Hearst medyasının Welles’in hakkındaki iftiraları o kadar etkili olmuştu ki, adı anıldığında salon tarafından yuhalanmıştı.

 

2 – FİLMİ KOMÜNİST OLMAKLA SUÇLAMAK

FİLM: ‘’High Noon’’. 1953 yılında en iyi film de dahil 7 dalda Oscar’a aday oldu.

ÇAMUR: McCarthy cadı avı döneminde rakip filmler, High Noon’un solcu tezler işlediğini ve ABD’nin o dönemdeki tartışmalı dış politikası Kore Savaşına karşı mesajlar içerdiği kampanyası yaptı.

ÇAMUR TUTTU MU? Evet. Grace Kelly’i ne kadar takdir etseler de Akademi üyelerinin gözü oy vermeye korkmuştu. En iyi film ödülünü Cecil B. De Mille’in “The Greatest Show on Earth” filmine vermeyi tercih ettiler.

 

3 – FİLMDEKİ TARİHİ YANLIŞLARI AFİŞE ETMEK

FİLM: Er Ryan’ı Kurtarmak. Steven Spielberg’in “Saving Private Ryan’’ filmi 1998 yılında, en iyi film de dahil 11 dalda Oscar ödülü adayı oldu.

ÇAMUR: MİRAMAX film, ‘’Shakespeare in Love’’ adlı filmleri için yaptığı kampanyada her Akademi üyesi için 2700 dolar yani toplam 16 milyon dolarlık harcama yaptı. Kırmızı Halı etkinlikleri düzenledi. Filmin yıldızı Gwyneth Paltrow’a karşı aday olan Cate Blanchett ve Emily Watson’ın Amerikalı olmadıkları bile kampanyada kullanılabildi. Dahası, Er Ryan’ı Kurtarmak filminde tarih bilgisi hataları olduğu ortaya çıkarılarak medyada bolca işlendi.

ÇAMUR TUTTU MU? Kısmen evet. ’Shakespeare in Love’’, en iyi film ve en iyi kadın oyuncu da dahil 7 dalda Oscar aldı. Ancak en iyi yönetmen ödülü Spielberg’e verildi. Akademi’nin en iyi film ve en iyi yönetmen ödüllerinin farklı filmlere gitmesi nadirdir.

 

4 – FİLMİN YAHUDİ KARŞITI OLDUĞU KARTINI OYNAMAK  

FİLM: John Nash’ın hayatını anlatan ve 2002 yılında en iyi film de dahil 8 dalda Oscar’a aday olan “A Beautiful Mind” filmi.

ÇAMUR: Rakip film, önce, Nobel ödüllü şizofren bilimadamı Nash’ın biseksüel olduğunu ve ilk karısını terk ettiğini ortaya çıkardı. Oylamanın bitmesine günler kala, Drudge Report adlı tutucu site, John Nash’ın, 1967 yılında bir açıklamasında anti-semitik olduğunu iddia ederek, çok sayıda Akademi üyesinin, ‘bir Yahudi nefretçisine neden oy verelim’’ dediğini ileri sürdü. Dahası, rakip filmin stratejistlerinin, LA Times gazetesini arayarak, her Akademi üyesinin Drudge Report’taki haber görmesini sağlamalarını istediği ortaya çıktı.

ÇAMUR TUTTU MU? Kısmen hayır. Film, en iyi film ve en iyi yönetmen de dahil 4 Ocar aldı. Ama, Russel Crow en iyi erkek oyuncu ödülünü alamadı.

 

5 – BELALTI VURUŞU

FİLM: Roman Polanski’nin 2003 yılında en iyi film ve en iyi yönetmen de dahil 7 dalda Oscar adayı olan “The Pianist,” filmi.

ÇAMUR: Oylamalar devam ederken, Polanski’nin 1977 yılında reşit olmayan bir kıza tacizde bulunduğu ile ilgili mahkeme kayıtları yayınlandı.

ÇAMUR TUTTU MU? Tamamen değil. En iyi film ödülünü ‘Chicago’ kazansa da Polanski en iyi yönetmen ödülü aldı. Piyanist ise 2 Oscar daha aldı.

 

6 – FİLM OYUNCULARI HAKKINDA KAMPANYA

FİLM: 2009 yılında 10 dalda Oscar’a aday olan “Slumdog Millionaire“.

ÇAMUR: Oylamaların bitmesine yakın yönetmen Danny Boyle’un filmin çocuk yıldızlarına az para ödediği yolunda bir medya kampanyası başladı. Filmin yapım şirketi çocuklar için özel bir fon oluşturulduğu ile ilgili belgeleri anında kamuoyu ile paylaştı.

ÇAMUR TUTTU MU? Hayır. Slumdog Millionaire, en iyi film de dahil 8 dalda Oscar kazandı.

***

İLGİLİ HABERLER:

Oscar kazananlar kim tarafından nasıl seçiliyor?