Skip to content
Menu

Facebook’a göre Amerika’nın NFL taraftar haritası

nfl-haritasi
Facebook taraftar haritasına göre en geniş arazi Dallas Kovboyları’nın. New York Jets’in ise yatacak yeri yok!

AMERİKA BÜLTENİ (1 Şubat 2015)

Bugün, Seattle Seahawks futbol takımı ile New England Patriots takımları, Amerikan Futbolu Ligi’nde (NFL) yılın en büyüğünü belirlemek için Super Bowl finalinde karşı karşıya geliyor. Bu bir yönüyle Seahawks forması giyen 46 futbolcu ile Patriots forması giyen 46 futbolcunun karşı karşıya gelmesi. Ama bir yönüyle de Alaska’nın en kuzeyindeki tundralardan, Idaho eyaletinin ortalarına kadar uzanan Amerikan toprağının sakinleri ile, Connecticut’ın bir kısmı, Rhode Island, New Hampshire, Massachusetts, Maine ve Vermont eyaletini kapsayan bir coğrafyanın insanlarının da karşı karşıya gelmesi.

Facebook Data Science ekibinin hazırladığı 2014 NFL Amerikan taraftar haritası, NFL’de mücadele eden 32 takımın coğrafi etki alanını gösteriyor. Buna göre Dallas Cowboys takımı, Amerikan coğrafyasında en geniş etki alanına sahip takım. Ancak, buna rağmen onlara bile ‘Amerika’nın takımı’ demek mümkün değil. Beyzbol liginde New York Yankees’in taraftar coğrafyası, New York ve New Jersey ile New England eyaletlerinin bir kısmının yanı sıra, North Carolina, Nebraska, Nevada, New Mexico eyaletlerini de kapsadığı için Yankee’ler, ‘Amerika’nın takımı’ diye anılıyor.

Hangi takımı tuttuğunu Facebook sayfasına yazan milyonlarca kişinin istatistiki verisiyle hazırlanan bu haritaya göre ise Kovboylara, Amerika’nın takımı demek çok zor. Çünkü kendisinden izole taraftarı pek yok. Komşuları dışında sadece Nevada’nın güneyi ile Virginia’nın güneybatısında bir taraftar kitlesine sahip.

Dallas kovboylarından sonra en geniş coğrafyası olan NFL takımı, Denver Broncos. Onları ise bütün California’ya hükmeden San Francisco 49’ers ile New England’ı kapatan Patriots takip ediyor.