Skip to content
Menu

Küba’yı işgal için uygun ortamın yaratılması planı

northwoods

AMERİKA BÜLTENİ

(25 Temmuz 2015)

Soğuk Savaşı’ın en karanlık günlerinin yaşandığı 1962 yılında Kübalı militanlarca önce Küba’nın hemen karşısında bulunan ve Küba’dan kaçanların yoğunlukla yaşadığı Miami’de bombalı terör saldırıları gerçekleştirildi. Amerikalılar daha şoku atlatamadan Miami’de başlayan terörö dalgası hızla ülkeye yayıldı ve başkent Washington DC ve New York’a kadar ulaştı. Kübalı teröristlerce kaçırılan yolcu uçakları, kaosu daha da derinleştirdi. En savaş karşıtı Amerikalı bile, ‘daha Küba’ya girmek için ne bekliyoruz?’ diye soracak bir psikolojiye girmişti. Bu psikolojik ortamda ‘’sabah yola çıksak kuşluk vakti Havana’dayız’’ lobisine karşı gelmek artık vatan hainliği ile eşdeğerdi. ABD ordusunun Küba’yı işgali için ülke kamuoyu ve uluslararası toplum nezdinde bir meşruiyet vardı artık.

Bütün bunlar olmadı. Ama olabilirdi… Eğer dönemin ABD başkanı J.F. Kennedy, bütün bu eylemlerin yer aldığı iddia edilen askeri oyun planını onaylasaydı… ’Operation Northwoods’ adlı bu gizli askeri oyun planı, Küba’yı işgal etmeyi kafasına koyan savaş lobisinin ve Pentagon’daki şahin uzantılarının, Küba’ya asker sokmayı Amerikan kamuoyu ve uluslararası toplumun gözünde meşrulaştırma planıydı. Terör eylemlerini gerçekleştirecekler rejim karşıtı Kübalılar içinden seçilecek özel eğitimli ‘dost’ Kübalılardı ve Küba rejiminin adamları kılığında bütün bu terör dalgasında görev alacaktılar.

Medyaya ilk kez sızdıktan sonra uzun yıllar şehir efsanesi veya komplo teorisi muamelesi gören bu planın, 1521 sayfalık çok gizli damgalı belgeleri ilk kez John F. Kennedy Suikasti Kayıtlarını İnceleme Komisyonu tarafından 18 Kasım 1997 günü kamuoyuna açıklanınca tarihteki algısı farklılaştı. 1962 yılında hazırlandığı anlaşılan planın temel amacı, belgenin tepesinde yazıyordu; ‘’ABD’nin Küba’yı işgalini meşrulaştırmak’’. Belgeler, Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Genel Kurmay Başkanlığı temsilcilerinden oluşan Karayip Çalışma Grubu’nun kendi iç andıçlarından (memorandum) oluşuyor.

Pentagon veya resmi kurumlar, bu planın varlığını hiçbir zaman resmen kabul etmedi. ABD’de şeffaflaşmanın mimarlarından olan Ulusal Güvenlik Arşivi (NSA), belgelerin bir kısmını CNN’in Soğuk Savaş adlı begeseline katkı olarak 6 Kasım 1998 tarihinde yayınladı. 2001 yılından itibaren ise belgelerin tamamı internetten incelenebilir hale geldi.

Belgelerdeki oyun planına göre, bombalama ve uçak kaçırma eylemlerini gerçekleştirecek ‘dost Kübalılar’, arkalarında Küba’nın olduğuna dair bazı delilleri ‘geride unutacak’tı. Şu cümle söz konusu belgelerden: ‘’Bu planın uygulanmasından arzu edilen sonuç; ABD’yi cüretkar ve sorumsuz Küba hükümetinin sebep olduğu mağduriyetin meşru müdafaası pozisyonuna sokacak ve uluslararası toplumda Küba’nın Batı Yarımküredeki barışı tehdit ettiği algısını pekiştirecek’’.

Küba operasyon projelerinden sorumlu harekat komutanı Tuğgeneral Edward Lansdale’ın hazırladığı planın içerdiği metodlar yukarıda anlatılanlarla sınırlı değil. Çılgınlık had safhadaydı. Örneğin, o günlerde uzaya gidecek ilk Amerikalı astronot olacak John Glenn’in roketinin patlatılıp, patlamadan komünist Küba’nın elektronik sistemlerinin sorumlu olduğuna dair ‘delillerin’ bulunması teklifi bile yazışmalara giriyordu. Yine, belki de işgale ordu içinden gelebilecek itirazları kırmak için Amerikan askeri birimleri de plana hedef olarak dahil edilmişti.

Bunlardan en önemlisi Küba toprakları içinde bulunmasına rağmen yüzyılın başında yapılan kiralama sözleşmesine dayanılarak ABD’nin denetiminde kalan Guantanamo Körfezindeki ABD askeri üssü… Bu üsse Küba rejimi kılığında yapılacak saldırıyı inanılabilir kılmak için ön hazırlıklar yapılması da öngörülüyordu:

1 – Kübalıların bu askeri üsse saldıracağına dair dedikodu yaymak,

2 – Dost Kübalılara, Küba askeri üniforması giydirip üssün öte yanındaki sınırın Küba tarafına bırakmak, sonra da oradan üsse saldırmaları,

3 – Üssün içinde Kübalı sabotajcılar yakalamak (dost Kübalılar),

4 – Üssün içinde cephane patlatmak, ateş başlatmak,

5 – Üsteki bir savaş uçağına sabotajla yakmak,

6 – Denizden ya da Guantanamo şehrinden üsse gelen sözde saldırganları yakalamak,

7 – Üssün bulunduğu körfezde bir gemi batırmak ve aslında varolmayan kurbanları için cenaze töreni düzenlemek…

ABD Genelkurmayı tarafından hazırlanan ve dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Lyman Lemnitzer’in imzaladığı ve Pentagon’a gönderdiği 13 Mart 1962 tarihli plan, 16 Mart günü bizzat Orgeneral Lyman Lemnitzer tarafından bir brifingle dönemin ABD Başkanı John F. Kennedy’e sunuldu. Planı dinleyen Kennedy’nin cevabı aklı başında bir devlet adamına yakışacak kısalıkta oldu; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Lyman Lemnitzer’i görevinden aldı ve tayinle Brüksel’e gönderdi. Lemnitzer’in neden görevinden alındığı kamuoyuna resmen açıklanmadı. Kennedy kardeşlerin Küba işgaline sıkı muhalefetleri belki de, Northwoods Operasyonunu kağıt üzerinde bir çalışma olarak kalmasını sağladı. Aynı günlerde CIA tarafından hazırlandığı iddia edilen ve benzeri bir amaca hizmet edeceği öngörülen ‘Operation Mongoose’ adlı bir planın daha olduğu belirtiliyor. Kennedy’nin Küba’nın işgaline itirazı, dönemin askeri ve istihbarat şeflerinin Kennedy’i Küba’ya karşı yumuşak tavır içinde olmak ve hatta aşırı solculukla suçlamalarının temelini oluşturdu. Vietnam Savaşı sırasında istihbarat analistliği de yapan James Bamford, 2001 yılında yayınlanan ve teknik istihbarat kurumu NSA’yi anlattığı Body of Secrets adlı kitabında, ”Northwoods eylem planının, ABD tarihindeki en kirli plan” olduğunu savunuyor. Amerikan kamuoyunun da Küba halkının da dışarıdan bir askeri müdahaleye sıcak bakmadığına dikkat çeken Bamford, ”Ortada tuhaf bir çelişki vardı. Eğer ABD Küba’yı işgal etse de Küba’da demokrasi olmayacaktı. Uzun süreli bir askeri diktatörlük kurulacaktı. Başarılı olmanın tek yolu, Sovyetlerin dünyanın bir çok yerinde yaptığı gibi bir uydu diktatörlük kurup tiranlıkla yönetmekti. Yani Castro’ya karşı çıkış gerekçemizin aynısını biz yapacaktık.” şeklinde konuşuyor.

O günlerde ABD ordusunun aşırı sağ görüşlerin etkisinde olduğuna dair çok sayıda araştırma yayınlandı. Hatta Senato Dışişleri Komitesi’nin kendi raporu da askeri komuta kademesinde aşırı sağ maceracılığın hakim olduğuna dikkat çekereke orgeneral Lemnitzer ile aşırı sağ gruplar arasında bağ olup olmadığının araştırılmasını isteyecekti. Ancak, ABD, savaş lobisini bir şekilde dizginledi ve belki de dünyayı karıştıracak bir maceraya atılmaktan kurtuldu. 1963 yılının Kasım ayında Başkan Kennedy bir suikastle öldürüldü. Savaş lobisi ise Küba’da elde edemediği savaşı Kennedy’nin halefi Lyndon Johnson döneminde Vietnam’da elde etti.

Oliver Stone’un 1992 yılında çok ses getiren JFK filmi, Amerikan kamuoyunda John F. Kennedy suikasti etrafındaki tartışmaları yeniden başlatınca, ABD Kongresi, kamuoyunun, JFK suikastini araştıran Warren Komisyonu’nun elindeki tüm bulgu ve belgelere ulaşması önündeki engelleri azalttı. İşte Northwoods eylem planına ilişkin belgeler de Kongre’nin bu kararı ile kamuoyunca ulaşılabilir hale gelen belgeler arasındaydı. Northwoods eylem planının bir grup maceracının planı olmanın ötesine geçemediği anlaşılıyor. Günümüzde ABD – Küba ilişkisinde ise 1962 yılında asla düşünülemeyecek şeyler oluyor.

17 Aralık 2014 günü ABD Başkanı Barack Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro, iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme kararını ve sürecini açıkladılar. ABD ve Küba, 1961 yılında kopan diplomatik bağlarını, 20 Temmuz 2015 günü yeniden kurdular. Havana’daki ABD Büyükelçiliği bu hafta yeniden hizmete açıldı. Savaş lobisinin yıllar boyunca umutsuzca sürdürdüğü Küba işgali hevesinin tabutuna belki de son çivi çakıldı. Savaştan ideolojik, parasal veya politik güç devşirenler, en azından, Küba cephesinde kaybetmiş oldu.