Skip to content
Menu

Devlet başkanına karşı protestolar Ekvador’da yaşamı durdurdu

ekvador2

AMERİKA BÜLTENİ (14 Ağustos 2015)

Ekvador devlet başkanı Rafael Correa’ya karşı başlayan grev ve protestolar Ekvador’da hayatı felç etti. Perşembe günü başkent Quito ve büyük şehirlerde kitlesel gösteriler yapılırken, polis göstericileri zaman zaman şiddet kullanarak dağıtmaya çalıştı. Correa’nın petrol arama ve madencilik politikaları yaşam alanlarını tehdit eden yerli kabilelere mensup aktivistlerin başlattığı  protestolar, Ekvador yerli kabilelerinin yanı sıra, sendikalar ve çevreciler gibi bir çok farklı kesimleri bir araya getiriyor. Sekiz yıllık iktidarında ilk kez grev ve kitlesel protestolarla karşı karşıya gelen Correa ise protestolardan ülkenin muhalif politikacıları ve dış mihrakları sorumlu tutuyor. Bazı yerli aktivistler ise bölgelerinde geçen karayollarını trafiğe kapattı. Başkent Quito’nun San Francisco Plaza meydanına ulaşmaya çalışan 10 bini aşkın göstericiye polis müdahale etti. Göstericiler ve polis arasındaki arbedelerde onlarca gösterici ve polis yaralandı.

Ekvador hükümeti tutuklu ve yaralı sayısında açıklama yapmazken, birçok yerli liderin tutuklandığı belirtiliyor.

Correa’nın, Amazonlarda yeni petrol ve maden alanları açılması kararına karşı yerlilerin ve çevrecilerin başlattığı protestolar kısa sürede anti-Correa bir harekete dönüştü. Protestocular, Correa’nın 2017’de sona erecek üçüncü döneminden sonra, yeniden ve sonsuza dek yeniden seçilmesine izin verecek anayasal değişiklik teklifine karşı çıkıyor. Sekiz yıldır, yoksullara yönelik sosyal yardım programlarıyla büyük bir popülarite yakalayan Correa’ya dönük halk desteği, sekiz yılın en aşağı düzeyine inmiş durumda. Anketler, Correa’ya olan desteğin yüzde 45’lere kadar düştüğünü gösteriyor.

Ekvador yerlileri, devlet başkanının, kendilerine danışmadan, atalarından kalan kutsal topraklarını petrol ve madenciliğe açmasına öfkeli. Sendikalar ise, toplantı, grev ve protesto haklarını önemli oranda kısıtlayan yeni çalışma yasasından dolayı öfkeli. Esnaflar ve iş dünyası ise yeni konulan vergiler nedeniyle protestolara destek veriyor.

Ekavdor ekonomisi önemli oranda petrol gelirlerine bağlı ve dünya ham petrol diyatlarındaki düşüş ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor. Correa’nın muhaliflerine karşı tahammülsüzlüğü ve zaman zaman hukuk ve demokrasiyi zorlayan baskıları, onu, uluslararası insan hakları gözlemcilerinin de eleştirilerine hedef yapıyor.

Yerli líder Carlos Perez, genel grev ve gösterilerini bitirmeye niyetli olmadıklarını belirterek ekliyor:  ‘’Correa’nın sağır kulakları bizi duyuncaya kadar devam edeceğiz. İki gün veya 15 gün.. Kaç gün sürerse sürsün..’’