Skip to content
Menu

Güney ve Kuzey Kore arasında tehlikeli gerilim

north-south-korea

AMERİKA BÜLTENİ (20 Ağustos 2015)

Güney Kore, Kuzey Kore’den topraklarına yönelik gerçekleşen topçu ateşine karşılık verdi. Kuzey Kore’den yerel saatle 15:00 sıralarında Güney Kore’ye yönelik topçu ateşi gerçekleşmişti. Güney Kore, akşam saatlerinde bu ateşe karşılık verdi ve sınırın olayın gerçekleştiği Batı bölgesine yakın yaşayan sivilleri tahliye etmeye başladı. Kuzey Kore’nin topçu atışının hedefinde ise, Güney Kore’nin sınır bölgelerine yerleştirdiği propaganda sistemleri olmuştu.

Gelişmeler üzerine Güney Kore ulusal güvenlik kurulunun olağanüstü toplandığı belirtiliyor. Pyongyang yönetiminden ise şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadı.

İki ülke arasındaki gerilim son dönemde artmış ve bu ay iki Güney Kore askerinin mayın patlamasında yaralanmasıyla zirveye çıkmıştı. Güney Kore, sınırının 500 metre içerisinde meydana gelen patlamadan Kuzey Kore’yi sorumlu tutmuştu. Propaganda hoparlörleri bu olaydan sonra devreye sokulmuştu.

Kore halkı, 1950’li yıllardaki Kore savaşı sırasında Kuzey ve Güney Kore olarak ikiye bölünmüştü. Güney Kore zaman zaman çalaknatılar da yaşayan bir demokrasiye dönüşürken, Kuzey Kore kurulduğu 1948 yılından beri aynı aile tarafından yönetiliyor. 1950-1953 yılları arasındaki Kore Savaşı barış antlaşmasıyla değil, ateşkesle sona erdiği için iki ülke halen teknik olarak birbirine karşı savaş halinde bulunuyor. İki ülke arasındaki sınır, mayın ve elektrikli tellerle kaplı. Sınırın her iki tarafında konuşlanmış bir milyondan fazla askerle, dünyanın en asker-yoğun sınırlarından biri konumunda.