Skip to content
Menu

Kanada ‘güneşli yolu’ seçti! Liberal Parti tek başına iktidarda

kanada-trudeau-

AMERİKA BÜLTENİ (20 Ekim 2015)

Kanada’da yapılan parlamento seçiminde, 10 yıldır ülkeyi yöneten muhafazakar başbakan Stephen Harper herkesi şok eden bir yenilgi alırken, 43 yaşındaki Justin Trudeau‘nun başkanlığındaki Liberal Parti tek başına iktidar çoğunluğu kazandı. Trudeau, ‘’Güneşli yollar arkadaşlarım! politikada güneşli yollar… Bu zafer, pozitif politikanın naiv olmadığının, neler başarabileceğinin göstergesi’’ şeklinde yorumladı zaferini. ‘Güneşli yollar’, Kanadanın ilk Frankofon başbakanı Wilfrid Laurier’in ‘pozitif politikayı’ tanımlarken kullandığı bir deyim olarak Kanada politik literatürüne yerleşmişti. Trudeau da bu deyimi seçim kampanyasında sıkça kullandı.

2006’dan beri ülkeyi yöneten Başbakan Harper, dördüncü kez başbakanlığı kazanmak için girdiği yarışta yenildiğini Pazartesi gecesi geç saatlerde kabul ederken, ‘’Kanada halkı Liberal partiyi iktidara layık gördü. Hiçbir tereddüt göstermeden bu sonucu kabul ediyoruz’’ dedi. Kesin sonuçlar belli olmazken, merkez sol eğilimli ‘Liberal Party’ parlamentodaki 338 sandalyenin 185’ini kazandı. Tek başına iktidar çoğunluğu için 170 sandalye yetiyordu. Muhafazakar Parti ise 102 sandalyeye geriledi. Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi ise sadece 40 sandalye kazanabildi ve üçüncü oldu. Ana muhalefet partisinin yenilgisinde ise başta Fransızca konuşulan Quebec olmak üzere ülkenin Atlantik yakasında oyların tamamına yakınının ‘Liberal Party’e kayması rol oynadı.

Seçim sonuçlarında, 9 yılı aşkın zamandır başbakanlık yapan Stephen Harper’ın hükümetinin terörle mücadele adına uyguladığı ve Kanada demokrasisine gölge düşürmeye başlayan güvenlikçi politikaları, partinin bazı milletvekillerinin tartışmalı harcamaları, düşük petrol fiyatları nedeniyle zor günler geçiren ekonomi, hükümetin mültecilere karşı katı tutumu gibi faktörler de rol oynadı.

Kanada politikasında tüm dengeleri alt üst eden solun genç lideri Trudeau, zafer konuşmasında taraftarlarına hitaben şunları söyledi:

‘’Biz kazandık çünkü Kanada halkını biz dinledik. Korkuya karşı umutla kazandık.  Negatif bölücü politikalara karşı Kanada halkını bir araya getiren pozitif vizyonla kazandık. Yendiğimiz görüş, Kanada azla yetinmeli, daha iyisi mümkün değil görüşüydü. Arkadaşlar, burası Kanada! Daha iyisinin her zaman mümkün olduğu bir ülke…’’

Justin Trudeau, Liberal Partinin değişik zamanlarda 15 yıl Kanada başbakanlığı yapan Montrealli eski lideri Pierre Trudeau’nun oğlu. Tıpkı Fransız kökenli babası gibi Fransızca ve İngilizceyi aksansız konuşuyor ve Quebec bölgesindeki ayrılıkçı politikaya karşı Kanada’nın birliğinin savunucusu. 78 gün önce seçim kampanyasına başladığında bugünkü başarıyı elde edebileceğine çok az analist olasılık veriyordu. Ancak Justin Trudeau ‘pozitif politika, umut ve değişim‘ söylemine dayanan kampanyası ile kısa sürede Kanada halkının desteğini kazanmayı, üçüncü konumdaki partisini tek başına iktidara taşımayı ve muhafazakar başbakan Harper’ın dördüncü dönem hayalini bitirmeyi başardı.