Skip to content
Menu

Kanada tarihinin en çoğulcu kabinesi hakkında 20 çarpıcı bilgi

kanada-bakanlar

AMERİKA BÜLTENİ (5 Kasım 2015)

Kanadanın yeni başbakanı Justin Trudeau, üçüncü sırada başladığı seçim kampanyasında tek başına hükümet kurmaya yetecek çoğunlukla birinci gelmesiyle büyük ilgi uyandırmıştı. Oluşturduğu yeni bakanlar kurulu ise bu ilgiyi taçlandırdı. Kanada tarihinin en çoğulcu en renkli kabinesi ortaya çıkmıştı. İşte bu sıradışı kabine hakkında 13 çarpıcı bilgi:

1 – Başbakan Trudeau, kadın erkek sayısı eşit bir kabine vaadetmişti. Bugün o sözünü tuttu. 30 bakanın 15’i kadın. Neden sorusuna ise ‘Çünkü yıl 2015’ yanıtı verdi.

2 – Yeni Hazine Bakanı Bill Morneau, bugüne kadar devlette hiçbir görev almamış bir isim.

3 – Yeni Adalet Bakanı Jody Wilson-Raybould, Başbakan Trudeau’nun, öldürülen ve kaybolan yerli kabile kadınlarıyla ilgili soruşturma açtırma vaadini tutacağının göstergesi. Çünkü Kadın bakanın kendisi de We Wai Kai kabilesi üyesi. Bakanın Twitter hesabındaki adı ‘Puglaas’, yerli dili konuşan büyükannesinin ona taktığı isimmiş. ‘Asil ailenin kızı’ demekmiş.

4 – Önceki Başbakan Harper yaşlılardan sorumlu devlet bakanlığını üstlenirken, Trudeau gençlerden sorumlu bakanlık görevini üstlendi.

5 – Yerli Kabileler ve Kuzey işleri Bakanı Carolyn Bennett eski bir doktor. Kanada’da satılan erotik oyuncakların sağlığa zararlı kimyasal maddeler içermemesi konusundaki kampanyası ile biliniyor.

6 – Sosyal Hizmetler ve Tedarik Bakanı Judy Foote, 14 yıl önce yakalandığı göğüs kanserini yendi ve yakın zamanda nükseden kanseri bir kez daha yendi.

7 – Savunma Bakanlığını üstlenen Harjitt Sajjan, Kanada ordusundaki ilk Sih alay komutanı ünvanının da sahibiydi. 4 yaşındayken ailesi Kanada’ya göçen Yarbay Harjitt Sajjan, Bosna Hersek’te barış görevinde bulundu ve üç kez de Afganistan’da görev yaptı.

8 – Altyapı ve Yerel Yönetimler Bakanı Amarjeet Sohi daha önce terörizm suçlamasıyla tutuklanmış bir isim. Hindistan kökenli Bakan Sohi, Hindistan’da toprak reformu mücadelesi sırasındaki aktivizmi nedeniyle tutuklanıp işkence görmüş ve iddianamesi hazırlanmadan iki yıl boyunca hapiste tutulmuş. Kanada’ya taşındıktan sonra bir süre otobüs şoförlüğü yapan bakan, daha sonra politikaya atılmış ve Edmonton Belediye Meclisine seçilmiş.

9 – Bilim Bakanı Kirsty Duncan 2007 yılında Nobel Barış Ödülü kazanan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelinin üyesiydi.

10 – Afganistan doğumlu Maryam Monsef ise Demokratik Kurumlar Bakanı olarak Kanadanın yeni seçim ve parlamento reformlarını hazırlamaktan sorumlu olacak. Maryam Monsef, Sovyet İşgali sırasında babası ve amcası öldürülünce Kanada’ya mülteci olarak sığınarak hayatını kurtarmış.

11 – Kanadanın yeni spor ve engelli yurttaşlar bakanı olan Carla Qualtrough görme engelli ve bir insan hakları savunucusu.

12 – Eskimo toplumu için çok önemli olan Balıkçılık Bakanlığına Eskimo kökenli Hunter Tootoo atandı.

13 – Jane Philpotti, Kanada Sağlık Bakanlığına tarihte atanmış ilk tıp doktoru kökenli politikacı.

14 – Kanadanın yeni Ulaştırma Bakanı Marc Garneau bir astronot.

15 – Liberal kabine, yemin edeceği Kanada Genel Valilik binası Rideau Hall’a daha önceki muhafazakar kabine gibi ayrı ayrı makam araçlarıyla gelmediler. Topluca aynı otobüse binerek geldiler. Trudeau burada medyanın sorularını yanıtladı, bakanlar kurulu üyeleri yemin ettiler ve çiçeği burnunda başbakan Kanada’nın değişik yerlerinden beş okulun öğrencileriyle Google Hangout üzerinden sohbet etti.

16 – Kabine üyelerinin akıcı şekilde konuştuğu diller: İngilizce, Fransızca, Farsça, Dari, Arapça, Pencabi, Hintçe, Urduca, Ukraynaca, Polonyaca, İtalyanca.

17 – Göçmenlik Bakanlığının adı Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık İşleri Bakanlığı olarak değiştirildi (ilk iş olarak da yıl sonuna kadar Kanada’ya 25 bin Suriyeli getirecek). Çevre Bakanlığı artık Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı oldu.

18- Kabinede 2 yerli kabile üyesi, 4 Sih ve 2 engelli bakan var.

19 – Kabinede Başbakan dahil 45 yaş altı 10 üye var. İlk kez milletvekili seçilen 18 bakan var.

20 – Başbakan Trudeau yeni bakanlar kurulu için, ‘Kanada gibi görünen bir Kanada kabinesi istedim’ dedi. Sosyal medya tepkileri, bütün dünyanın bu kabinenin tıpkı Kanada gibi göründüğünde hemfikir olduğunu gösterdi.