Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi Partide Trump’a destek en yüksek seviyesine çıktı

trumpAMERİKA BÜLTENİ (15 Aralık 2015)

ABD başkan aday adayı Donald Trump, son günlerde Müslümanlara yönelik ırkçı ve ayrımcı sözleriyle büyük tepkiye neden olsa da sözlerinin karşılığını Cumhuriyetçi Partinin muhafazakar tabanında aldı. Trump’a partideki destek, bir önceki aya göre 6 puan artarak bugüne kadarki en yüksek düzeyine çıktı. Washington Post gazetesi ve ABC televizyon ağı ortaklığıyla yapılan son kamuoyu yoklamasına göre Donald Trump’ın Cumhuriyetçi partideki desteği yüzde 38’e yükseldi. Trump bu destek oranıyla partideki en yakın rakibine de yaklaşık 2.5 katlık fark attı.

Texas Senatörü Ted Cruz, yüzde 15 ile ikinci sırada yer aldı. Kasım ayındaki ankette yüzde 22 ile ikinci sırada yer alan emekli cerrah Ben Carson ise yüzde 12’ye düşerek yarıştaki iddiasını büyük ölçüde azalttı.

Florida Senatörü Marco Rubio da yüzde 12 destek buldu. 2015 başında adaylığın en büyük favorisi görülen Florida eski valisi eski başkan Goerge W. Bush’un kardeşi Jeb Bush ise yüzde 5’te kalarak bir kez daha yılın en büyük politik hayalkırıklığına imza attı. Önceki yıla kadar en iddialı adaylar arasında anılan New Jersey valisi Chris Christie ise yüzde 4 destek bulabildi. Diğer bütün aday adayları ise yüzde 2’nin altında oy oranlarına sahip.

Ancak Cumhuriyetçi seçemenin bu yaklaşımına rağmen ülke geneli seçmenlerin hala üçte ikisi ‘Başkan Trump’ fikrini ‘endişe verici’ buluyor. Genel seçmenlerin yüzde 69’u Trump’ın başkanlığını ‘endişe verici’ bulurken, ‘çok endişe verici’ bulanların oranı yüzde 49’u buldu. Bu fikre karşı olmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 29. ‘Başkan Hillary Clinton’ fikrini endişe verici bulanların oranı ise yüzde 51 oldu. Endişe verici bulmayacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 47 oldu.