Skip to content
Menu

Devlet başkanı El Beşir’in tehdidinden bir gün sonra gazete süresiz kapatıldı

sudan-bashir

AMERİKA BÜLTENİ (17 Aralık 2015)

Sudan yönetimi, hükümete yönelik eleştiride bulunan gazeteyi süresiz olarak kapattı. Kararın, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in, hükümetin bazı ürünlere sübvansiyonları kaldırmasını eleştiren gazeteleri tehdit etmesinden bir gün sonra gelmesi dikkat çekti.

Sudan Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Dairesi (NISS), El Tayar’ı süresiz olarak kapattı. Gazetenin genel yayın yönetmeni Osman Mirghani, AP haber ajansına yaptığı açıklamada, gazetenin Salı günkü nüshasının Hartum’da toplatıldığını, ertesi gün de İstihbarat yetkilisinin telefonla arayarak, gazetenin yayınını süresiz olarak askıya aldıklarını tebliğ ettiğini söyledi. Mirghani, kendilerine bu kararla ilgili yasal bir gerekçe sunulmadığını da kaydetti ve Devlet Başkanı El Beşir’in Pazartesi günü medyaya yönelik tehdidine dikkat çekti.

El Beşir, iktidardaki Milli Kongre Partisinin (NCP) Pazartesi günkü Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, Maliye Bakanlığının sübvansiyonları kaldırma kararını eleştiren medya organlarını kınamıştı. Söz konusu gazeteleri hükümete karşı komplo kurmakla suçlayan El Beşir, ‘bundan gazetelerle bizzat ben ilgileneceğim’ demişti.

El Tayar, Maliye Bakanlığının buğday, un, akaryakıt ve elektriğe sübvansiyonları gelecek yıl kaldırma kararını eleştiren medya kurumlarından biriydi.